Index Vakbarát Hírportál

Orron keresztül kapta meg harmadik oltását Putyin

2021. november 24., szerda 18:42

Orron keresztül kapta meg új védőoltását Vlagyimir Putyin orosz elnök – derül ki a Kreml-közeli Russia Today (RT) beszámolójából.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Putyin Szputnyik Light oltóanyagot kapott harmadik adagként. Most az derült ki, hogy elvileg egy új, nazális vakcinát adtak az orosz elnöknek. Az terv szerint a tesztfázis alatt lévő új vakcina segíthet megvédeni a vírustól a felső légutakat.

Vlagyimir Putyin beszámolója szerint az orvosok megkérték, hogy lélegezzen mélyet és számoljon el háromig. Hozzátette, nem is érzett semmit a folyamat alatt. 

Az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett nazális formula a Szputnyik V oltóanyagon alapszik. Gyenyisz Logunov, az intézet mikrobiológiai osztályának vezetője szerint az új vakcinát könnyű szállítani és beadni, emellett fájdalommentes, mellékhatásai pedig „abszolút minimálisak.”

A Kreml-közeli lap megjegyzi, hogy az orosz lakosságnak mostanáig csak mintegy 40 százaléka van teljes körűen beoltva, így nagy szükség van a vakcina népszerűsítésére, különösen a meglehetősen rossz járványadatok fényében. 

(via RT)

Rovatok