Index Vakbarát Hírportál

Megjelent egy amerikai rakétaromboló a Fekete-tengeren

2021. november 25., csütörtök 21:20

Az Arleigh Burke (DDG–51) amerikai rakétaromboló csütörtökön „rutin járőrözés részeként” belépett a Fekete-tengerbe − jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Az oroszok nyomon követik a hajó mozgását.

Az Arleigh Burke rakétaromboló november 25-én lépett be a Fekete-tengerre rutin járőrözés keretében. A Fekete-tengeren a hajó a NATO-szövetségesekkel és a térségbeli partnerekkel fog együtt dolgozni a biztonság és a stabilitás biztosításán

– áll az amerikai haditengerészet hatodik flottájának közleményében.

Az amerikai haditengerészet szerint „a NATO szövetségesei és partnerei rendszeresen tevékenykednek a régióban”, hogy biztonságot és stabilitást nyújtsanak.

Oroszország nemzetvédelmi irányító központja a helyi médiát arról tájékoztatta, hogy az orosz hadsereg megkezdte a Fekete-tengerbe behatoló amerikai romboló nyomon követését. A honvédelmi minisztérium szerint az amerikai műveletek a Fekete-tengeren egyre inkább destabilizáló tényezők, melyeknek a célja a katonai fejlesztés Ukrajna területén.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államok haditengerészetének egyik zászlóshajója, az USS Mount Whitney közös műveleteket hajt végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével a Fekete-tengeren, előtte pedig egy USS Porter amerikai rakétaromboló is elindult a térségbe.

Korábban Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik a Fekete-tenger vizeire, és provokációt indít.

Lehetséges, hogy ellenintézkedésre lesz szükség, de biztos vagyok benne, hogy csak akkor fogjuk őket alkalmazni, ha az amerikaiak átlépik a vörös vonalat, és provokálni fogják az orosz flottát, átlépik a Fekete-tenger határait, és belépnek a felségvizeinkre. Többször is bemutattuk, hogy az orosz fél eltökélt ebben a kérdésben

− mondta Koszacsev a helyi médiának.

Az amerikai haditengerészet hajói éppen akkor indultak el a Fekete-tenger felé, amikor a nemzetközi média arról számolt be, hogy újabb katonai csapatokat koncentrált Oroszország az ukrán határ közelében. Műholdas felvételek szerint a csapatmozgás már hetek óta megfigyelhető volt a térségben. Kiderült az is, hogy az orosz csapatok nem hadgyakorlat céljából közelítették meg Ukrajna déli és keleti határait.

Rovatok