Index Vakbarát Hírportál

Feloldja a vakcinák exportkorlátozását az Európai Bizottság

2021. november 26., péntek 16:49

Az Európai Bizottság januártól megszünteti a koronavírus elleni oltóanyagokra vonatkozó exportkontrollt, amely megkövetelte az Európai Unióval szerződést kötő vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék az uniós tagállami hatóságokat a legyártott oltóanyagok kivitelének szándékáról. 

Mindezt az Európai Bizottság szóvivője jelentette be. Elmondta, hogy a kontrollmechanizmust egy nyomonkövetési rendszer fogja felváltani. Az új rendszer továbbra is biztosítja a kivitelek átláthatóságát, de az oltóanyaggyártóknak már nem kell exportengedélyt kérniük – fejtette ki, hozzátéve: az EU a világ legnagyobb vakcinaexportőre, és a mechanizmus hatályon kívül helyezése világszerte segíti a szükséges vakcinákhoz történő hozzáférést.

Az exportkontroll-mechanizmust a bizottság ez év elején vezette be, miután az AstraZeneca nem tudta időben leszállítani az Európai Uniónak ígért vakcinákat. Az EU márciusban nem hosszabbította meg a vállalattal kötött szerződést, majd pert is indított ellene.

Szeptemberben végül az AstraZeneca és a bizottság egyezséget kötött, amelynek értelmében a cég kötelezettséget vállalt arra, hogy – a szerződésben foglaltaknak megfelelően  idén októberig hatvanmillió és december végéig 75 millió, illetve jövő áprilisig további 65 millió adag vakcinát szállít az EU-tagországokba.

Rovatok