Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris zsarolástól tart az izraeli miniszterelnök

2021. november 29., hétfő 17:07

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök iráni nukleáris zsarolásra figyelmeztetett a Teherán és a nagyhatalmak közötti nukleáris tárgyalások újrakezdésével kapcsolatban. A kormányfő a Twitteren is közzétett videoüzenetben azt mondta: 

Ne engedjenek Irán nukleáris zsarolásának.

Hozzáette: vannak, akik szerint Irán megérdemli a szankciók eltörlését és azt, hogy ezáltal több száz milliárd dollárhoz jusson hozzá.

Ők tévednek

– vélte Bennett.

Az izraeli miniszterelnök szerint Iránnak az a célja, hogy a tárgyalásokon szinte semmit se ajánljon fel cserébe az ellene bevezetett szankciók feloldásáért.

Irán nemcsak megtartja atomprogramját, hanem mától fizetnek is neki érte

– mondta az izraeli kormányfő, aki arra is emlékeztetett: iráni vezetők gyakran megismételték, hogy szeretnék Izraelt elpusztítva látni, néhány napja pedig Iszfahánban saját, a vízhiány miatt tiltakozó polgáraira lövetett az iráni vezetés. Naftali Bennett arra szólította fel kollégáit, hogy ilyen „gyilkos rezsimet” ne „jutalmazzanak”.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter hétfőn ugyancsak arról beszélt, hogy Teheránnak nem áll szándékában leállítani az atomprogramját. Szerinte Irán a pénzt „a Hezbollahra, a Forradalmi Gárdára, a globális terroristahálózatukra és az atomfegyverek előállítását célzó folyamatos versenyfutásukra” fogja fordítani. 

Bécsben az ENSZ égisze alatt hétfőn kezdődtek újra a nemzetközi tárgyalások a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás újraélesztésére. A tárgyalásokra több mint öt hónapos szünet után kerül sor az új teheráni kormány hivatalba lépését követően.

A tárgyalások áprilisi összeomlását követően Irán a megengedettnél jóval magasabb, hatvan százalék közeli szintre dúsított urániumot kezdett előállítani kis mennyiségben, és ehhez az egyezményben tiltott, továbbfejlesztett centrifugákat használ.

(via MTI)

Rovatok