Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a szupermutáns elleni vakcina fejlesztése

2021. november 29., hétfő 17:38

A BioNTech hétfőn közölte, hogy megkezdte annak a vakcinának a kifejlesztését, amely kifejezetten a szupermutánsként emlegetett omikron-variáns ellen mutathat majd nagyobb hatásosságot.

A cég közleményében mindemellett leszögezték: az eddigi eredmények alapján még nem egyértelmű, hogy szükség lesz-e az új vakcinára, ennek ellenére a cég standard eljárásai alapján már megkezdték a munkát az új oltóanyag kifejlesztése érdekében. 

A BioNTech pénteken még azt közölte: két héten belül derülhet ki, kell-e új oltóanyag az omikron-variáns ellen, majd Karikó Katalin magyar biokémikus szombaton elmondta, hogy a Pfizer és a BioNTech akár 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot, amelynek kiszállítását körülbelül száz napon belül meg is kezdhetnék.

Az új variáns miatt számos ország beutazási korlátozásokat vezetett be Dél-Afrika államaival szemben, ahol már terjed a vírus. Magyarországon is változtak a beutazási szabályok, az erről szóló kormányrendelet a szombati Magyar Közlönyben jelent meg.

E szerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a dél-afrikai régióból érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak. A hétfőtől hatályba lépő szabályozás hét országra terjed ki:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap azt közölte, hogy idehaza még nem bukkant fel a szupermutáns. Jakab Ferenc virológus szerint azonban száz százalék, hogy Magyarországon is megjelenik, de ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést fog okozni.

Ha idejében lépünk, és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor

– fogalmazott a virológus.

Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke a napokban arról adott hírt, hogy a dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést az omikron-variáns; ugyanakkor a jelenleg világszerte domináns delta-variánssal nem összeegyeztethető tünetekkel jelentkeztek páciensei. 

James Naismith, az Oxfordi Egyetem ugyancsak világszerte elismert kutató biológiaprofesszora a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az új vírusvariáns felbukkanása „nem ok a kétségbeesésre”, mindenekelőtt azért nem, mert meglátása szerint a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak. Naismith professzor szerint az új variáns megjelentése

„ROSSZ HÍR, DE KORÁNTSEM JELENTI AZT, HOGY ITT A VÉGÍTÉLET NAPJA”.

(via Reuters)

(Borítókép: Robert Michael / picture alliance / Getty Images)

Rovatok