Index Vakbarát Hírportál

Jól jöhet Marine Le Pennek egy radikálisabb francia elnökjelölt

2021. december 1., szerda 15:18

Egy francia politológus szerint Eric Zemmour indulása jól jön Marine Le Pennek a francia elnökválasztási kampányában. A Nemzeti Tömörülés egyik politikusa viszont attól tart, megoszlanak majd a jobboldali szavazatok.

Jó hír Marine Le Pennek, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnökének és államfőjelöltjének, hogy Eric Zemmour publicista is bejelentette kedden, elindul a jövő tavaszi elnökválasztáson – véli Antoine Bristielle, a francia Jean Jaurés Alapítvány kutatója, aki az Euractivnak nyilatkozott szerdán.

Kifejtette, Zemmour Le Pennél is radikálisabb álláspontokat képviseli, ettől az RN elnöke „normális jelöltnek” tűnik. Bristielle szerint Zemmour megjelenése kitágította a „szélsőjobbnak fenntartott teret”, behozta a közbeszédbe Le Pen kedvenc témáit, a bevándorlást és a biztonságot. Megjegyezte, a közvélemény csak ezekben a témákban tartja Le Pent kompetensebbnek Emmanuel Macron államfőnél.

Nicolas Meizonnet RN-es parlamenti képviselő a portálnak azt mondta, kizárólag Le Penben van meg a kellő tapasztalat és hitelesség ahhoz, hogy sikerrel szembeszálljon Macronnal. Arról is nyilatkozott, hogy pártja nem zárkózik el Zemmourtól, Le Pen már nyitott az irányába és vélhetően a következő hetekben újra megteszi. Meizonnet attól tart, ha Zemmour ragaszkodik az induláshoz, az az első fordulóban megoszthatja és ezáltal gyengítheti „a nemzeti tábort”.

Bloomberg  hírügynökség szerdai hírlevelének értékelése szerint bár úgy tűnhet, Zemmournak kevés esélye van a győzelemre, még visszanyerheti a lendületet és bekerülhet a második fordulóba Le Pen helyett. Az is lehetséges, hogy kettejük indulása megosztja a Bloomberg által szélsőjobboldalinak nevezett voksokat, és ezáltal a jobbközép Republikánusok (LR) jelöltje juthat majd a második fordulóba.

Zemmour következő feladata – emlékeztetett a hírügynökség – teljesíteni a jelöltség törvény szerinti feltételeit, azaz februárig megszerezni ötszáz választott tisztségviselő támogatását. Az Ifop-Fiducial múlt hétvégén megjelent felmérése szerint Zemmour 14-15 százalékra számíthat az első fordulóban

(Borítókép: Eric Zemmour. Fotó: Chesnot / Getty Images)

 

Rovatok