Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor tisztelője, Eric Zemmour is indul a francia elnökválasztáson

2021. december 1., szerda 09:37

A francia esszéista, jobboldali politikai újságíró kedden jelentette be, hogy elindul a 2022-es francia elnökválasztáson.

Arra már nincs több idő, hogy megreformáljuk Franciaországot, csak arra van, hogy megmentsük. Ezért döntöttem el, hogy elindulok az elnökválasztáson – közölte kedden Eric Zemmour.

A jobboldali újságíró szerint nem a bevándorlás Franciaország minden problémájának a forrása, noha súlyosbítja mindegyiket. Az MTI összefoglalója szerint keddi bejelentésében arról is beszélt, hogy szeretne minden olyan francia szószólója lenni, aki úgy érzi, hogy semmibe veszik a hatalmasok, az elit. Bírálta az Európai Uniót is, amely szerinte „soha nem lesz egy nemzet”. Zemmour ezért Franciaország szuverenitásának helyreállítását tűzte ki célul.

Egy korábbi felmérés szerint, ha most tartanák az elnökválasztást, a szavazatok 14-15 százalékát kapná Zemmour, és a harmadik helyen végezne az első fordulóban Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke mögött.

A közelmúltban Eric Zemmour és Marine Le Pen is Budapestre látogatott, illetve mindketten találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Előbbi szeptemberben részt vett a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, ahol azt is kifejtette: Orbán Viktor mérte fel a legjobban, hogy mennyire fontos harcolni az „LMBT-ideológia” ellen.

Marine Le Pen október végén tárgyalt a magyar miniszterelnökkel – többek között – az új európai jobboldal megerősítéséről. Közös budapesti sajtótájékoztatójukon kijelentette, ha jövőre megválasztják Franciaország elnökének, akkor támogatni fogja Orbán Viktort abban, hogy Európa „más irányt vegyen, szuverén irányba induljunk el”.

Rovatok