Index Vakbarát Hírportál

Két új haditengerészeti bázist épít Ukrajna

2021. december 6., hétfő 14:05

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy december 1-jéig az idei évre betervezett védelmi kiadásoknak már a 85 százalékát kifizették, ennek többségét rakétaprogramra és a flottafejlesztésre fogják fordítani.

Az Index többször tájékoztatott róla, hogy a Magyarországgal szomszédos országban jelentős haderőfejlesztésbe kezdtek. Az ukrán fegyveres erők modernizálását nagyban támogatja az Egyesült Államok kormánya, amely nem csak pénzzel, de hadieszközökkel is segíti a szövetségét. A két ország vezetőinek megállapodása után 250 millió dollár támogatást kapott Ukrajna, emellett 60 millió dollár értékben érkezettek orvosi ellátáshoz szükséges eszközök, fegyverek, lőszerek, rakéták és radarfigyelő berendezések is.

A program részeként harci robotok gyártásába kezd az Ukrán Állami Hadiipari Konszern, a vállalat kompakt földi drónokat készül létrehozni, amelyeket logisztikai, felderítő és harci feladatok végrehajtására terveznek, beleértve a tűzharcot és az aknamentesítést.

A beszerzési ütemterv végrehajtását illetően az államkincstár december 1-jével a 23,1 milliárdból eddig 19,5 milliárd hrivnyát fordítottak védelmi kiadásokra, ezzel teljesítve a tervezett költség 85 százalékát. Az idei évben fennmaradó négy hétben a tervek szerint a összes forrást rendeletszerűen használjuk fel

– jelentette ki a védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a jövő évi védelmi kiadások között kiemelt prioritást kap a rakétaprogram és a flottafejlesztés, majd azt is közölte, hogy rövidesen elkezdődik két haditengerészeti bázis építse Berdjanszkban és Ochakovban – írja a Kárpáthír.

Rovatok