Index Vakbarát Hírportál

Hadgyakorlatot tart a Fekete-tengeren Oroszország és Egyiptom

2021. december 7., kedd 13:48

Háromnapos közös hadgyakorlatba kezdtek az orosz Fekete-tengeri Flotta és az egyiptomi haditengerészet hajói a Földközi-tengeren – jelentette be az orosz flotta sajtószolgálata.

A Moszt Druzsbi–2021 kódnevű gyakorlatnak az Alexandriai-öbölben zajló tengeri fázisában a két ország legénységei egyebek között vészhelyzetbe került hajók megsegítését, felszíni eszközök támadásának visszaverését, tengeri utánpótlás megszervezését és a gyanús hajók ellenőrzését próbálják el. Ezenfelül a két ország hadihajói tüzérségi gyakorlatot végeznek felszíni, légi, valamint úszó aknát imitáló célpontok ellen.

Az orosz haditengerészet hajókötelékében egy fregatt, egy járőrhajó és egy mentőhajó, az egyiptomiéban egy fregatt, két korvett és egy támogató hajó vesz részt. A két ország hadihajói egységes terv szerint, a közös parancsnokság általános irányítása alatt manővereznek. A gyakorlat kétnapos kommunikációs tréninggel kezdődött a parton.

Hasonló orosz-egyiptomi manővereket 2015 óta tartanak, 2020-ban a Fekete-tengeren rendezték meg a Moszt Druzsbi gyakorlatot – számolt be az MTI.

Korábban az Index már beszámolt arról, hogy az ukrán hírszerzés szerint nagyszabású hadgyakorlatot kezdetek az „orosz megszálló erők” a Donyec-medencében. A hírszerzés szerint a gyakorlatokat az orosz fegyveres erők déli katonai körzetének 8. egyesített erőinek integrált bizottsága irányítja. Az ukránok szerint ezzel egy időben fokozta tevékenységét a propagandamédia, és újabb hamis híreket készül „gyártani” a térségben szolgálatot teljesítő ukrán fegyveres erők lejáratására.

Ukrajna déli és keleti határainál egyre nagyobb a katonai jelenét. Nemrég a NATO is ott tartott gyakorlatot közösen Ukrajnával. Az Egyesült Államok haditengerészetének egyik zászlóshajója, az USS Mount Whitney közös műveleteket hajtott végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével a Fekete-tengeren, előtte pedig egy USS Porter amerikai rakétaromboló is elindult a térségbe. Konstantin Koszacsev, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik a Fekete-tenger vizeire, és provokációt indít.

Az amerikai haditengerészet hajói éppen akkor indultak el a Fekete-tenger felé, amikor a nemzetközi média arról számolt be, hogy újabb katonai csapatokat koncentrált Oroszország az ukrán határ közelében. Műholdas felvételek szerint a csapatmozgás már hetek óta megfigyelhető volt a térségben. Kiderült az is, hogy az orosz csapatok nem hadgyakorlat céljából közelítették meg Ukrajna déli és keleti határait.

Rovatok