Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor különös találkozóra hívta az új német kancellárt

2021. december 8., szerda 20:59

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán levélben fejezte ki jókívánságait Olaf Scholznak – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A magyar–német kapcsolatokban jelentős tényezőként tekintünk az évszázados történelmi kötelékünk, a közép-európai rendszerváltás és a német népet megosztó határfelszámolás alapjaira épített európai újraegyesítésre

– írta levelében a miniszterelnök.

Orbán Viktor levelében kiemelte, hogy Németország kulcsfontosságú partnere Magyarországnak, így „továbbra is elkötelezettek vagyunk sokrétű együttműködésünk fenntartása és fejlesztése iránt”. Olaf Scholznak írt levelében

Orbán Viktor meghívta az új kancellárt egy jövőre megrendezendő V4–Németország kormányfői csúcstalálkozóra Budapestre.

Korábban a magyar kormányfő a Bildben megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy az új balliberális német kormány távolodik Helmut Kohl Európájától egy német befolyás alatt álló, centralizált brüsszeli bevándorlás- és genderpárti politika felé.

Ebben már nem állunk egymás mellett. Az idő fogja megmondani, hogyan alakul a helyzet

– tette hozzá Orbán Viktor, aki nemrég megjelent Szamizdatjában méltatja Magyarország és Németország kapcsolatát, kiemelve, hogy 2010-től a most távozó kereszténydemokrata kancellárral, Angela Merkellel „együtt” irányította a helyreállítást a pénzügyi világválság után, és bár a „fegyelmezett” németek, illetve a „rebellis, nonkonformista” magyarok célja egy olyan Európa volt, ahol minden nemzet otthon érezheti magát.

Mint arról korábban beszámoltunk a német szövetségi törvényhozás, a Bundestag szerda reggeli ülésén megválasztották Németország új kancellárját. A szeptember 26-i parlamenti választáson győztes szociáldemokraták (SPD) politikusa, Olaf Scholz 395 voksot kapott 303 ellenében a 707 szavazatból. A gratulációk után Olaf Scholz átvette kinevezését Frank-Walter Steinmeier államfőtől, majd délben letette hivatali esküjét.

Rovatok