Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották Németország új kancellárját

2021. december 8., szerda 10:45

A német szövetségi törvényhozás, a Bundestag szerda reggeli ülésén megválasztották Németország új kancellárját. A szeptember 26-i parlamenti választáson győztes szociáldemokraták (SPD) politikusa, Olaf Scholz 395 voksot kapott 303 ellenében a 707 szavazatból. Minimálisan 369-re volt szüksége ahhoz, hogy Európa vezető gazdasági hatalmának az első embere lehessen. Egy hárompárti koalíció áll mögötte, amely a saját pártján kívül a szabaddemokratákból (FDP) és a Zöldekből áll 416 képviselővel az összesen 736 fős törvényhozásban, és aránylag kényelmes, 56,5 százalékos parlamenti többséggel kormányozhat. 

A kérdést, hogy Olaf Scholz miért kapott 21 szavazattal kevesebbet, mint amennyi a koalíciós többség biztosíthatott volna, Kevin Kühnert SPD-alelnök azzal intézte el, hogy a párt több politikusa betegség miatt maradt távol a kancellárválasztástól.

Olaf Scholznak – írja a Politico – az elsők között a Zöldek gratuláltak a szavazás után, ökölpacsit kapott Robert Habecktől, Annalena Baerbocktól és Claudia Rothtól is. Mindhármuk miniszteri szék várományosa, Robert Habeck a gazdasági és klímavédelmi tárcát kapja az alkancellársághoz, Annalena Baerbock külügyminiszter lesz, Claudia Roth a kultúráért felel majd tárcavezetőként.  

A gratulációk után Olaf Scholz elszelelt átvenni a kinevezését Frank-Walter Steinmeier államfőtől.

OLAF SCHOLZ DÉLBEN LETETTE AZ ESKÜJÉT, A MINISZTEREI DÉLUTÁN FÉL KETTŐ UTÁN ÖT PERCCEL KÖVETTéK.

A kancellári eskütételen jelen volt Olaf Scholz korábbi szociáldemokrata elődje, a 2005-ig regnáló Gerhard Schröder is. Ő arról mesélt, hogy  a maga eskütételekor egy doboz szivart kapott. Már nem dohányzom – fűzte hozzá, és felidézte az angol fordulatot, „an apple a day keeps the doctor away”.  Ez célzás volt, Olaf Scholz ugyanis pont almát kapott a hivatalba lépéséhez.

A Bellevue-kastélyhoz egy óra előtt már egymás után érkeztek a miniszteri limuzinok, egy biciklit látni csak – kacarászik a Der Spiegel –, mégpedig a zöldpárti Cem Özdemirét, a leendő mezőgazdasági miniszter ugyanis fogta magát, és eltekert a német elnöki rezidenciára.  

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke közben a Twitteren kívánt szerencsét Olaf Scholznak Németország vezetéséhez. 

Herzliche Gratulation @OlafScholz zur Wahl zum deutschen Bundeskanzler!
Wir wünschen Ihnen und Ihrer Regierung viel Erfolg und eine glückliche Hand für die Bewältigung der großen Aufgaben, die in Deutschland und Europa anstehen.
Das @Europarl_DE freut sich auf die Zusammenarbeit!

— David Sassoli (@EP_President) December 8, 2021

Később tweetelt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, volt német védelmi miniszter és Emmanuel Macron francia elnök is, aki elbúcsúzott a távozó Angela Merkeltől, és emlékeztette az új német kancellárt, hogy pénteken már találkoznak is. 

Cher @OlafScholz, la suite, nous l'écrirons ensemble. Pour les Français, pour les Allemands, pour les Européens. À vendredi ! Das nächste Kapitel werden wir zusammen schreiben. Für die Franzosen, für die Deutschen, für die Europäer. Wir sehen uns am Freitag!

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 8, 2021

Maga Olaf Scholz némi szarkazmussal korábban csak annyit írt: „Igent mondtam.”

Ich habe „Ja“ gesagt. pic.twitter.com/vt6oP3KlNa

— Olaf Scholz (@OlafScholz) December 8, 2021

Kegyelmi időszakot az új német kormány nem kap, Lars Klingbeil SPD-főtitkár – áll a Der Spiegel élő hírfolyamában – ki is mondta, hogy a Scholz-kormány tárcavezetőinek azonnal bele kell vágniuk. Az első feladat nyilván a koronavírus-járvány megfékezése, Olaf Scholz a maga részéről azt is támogatja, hogy mindenki számára kötelezővé tegyék az oltást. Ékesszólóan árulkodik a helyzetről, hogy Németországban február óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, 446-an, mint szerdán a kór miatt. 

A második feladat Hubertus Heil munkaügyi miniszter szerint az SPD kampányígéretének a valóra váltása, a 12 euró per órás minimálbér bevezetése lesz. Ezt több lépcsőben érik el, a jelenlegi 9,60 euró per óráról 2022. január 1-én 9,82 euró per órára, 2022. július 1-én 10,45 euró per órára nő majd. Nem pihen Annalena Baerbock sem, akinek első külügyminiszteri útja még szerda este Párizsba vezet találkozóra a francia kollégával, Jean-Yves Le Driannal, aztán csütörtökön már Brüsszel következik, ahol a politikus asszony az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borell-lel, illetve Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyal, hogy aztán pénteken Varsóba menjen tovább. 

Az ülés kezdetén a távozó kancellár, a 16 évvel a poszton rekorder kereszténydemokrata (CDU) Angela Merkelt vastaps búcsúztatta, csak a szélsőjobboldali AfD politikusai nem álltak fel a tiszteletére.  Tisztségéből fakadó utolsó feladatként délután háromkor adta át a hivatalát Olaf Scholznak.

(Borítókép: Bärbel Bas, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke [középen pirosban] beszédet mond Olaf Scholznak, a Német Szociáldemokrata Párt [SPD] kancellárjelöltjének megválasztása előtt a Bundestag berlini üléstermében 2021. december 8-án. Fotó: Kay Nietfeld / DPA / AP / MTI)

Rovatok