Index Vakbarát Hírportál

Kiadhatják az angolok Julian Assanget az Egyesült Államoknak

2021. december 10., péntek 13:28 | aznap frissítve

A brit legfelsőbb bíróság döntése szerint kiadhatják Julian Assanget az Egyesült Államoknak. Ezzel hatályon kívül helyezték az ezt megtiltó legutóbbi bírósági ítéletet, írja a Guardian

A pénteki döntés fordulatot hozhat a Wikileaks alapítójának ügyében, bár a férfi jogászai még keresik a fellebbezés lehetőségét. 

Legutóbb Vanessa Baraister bíró hozott olyan ítéletet, ami megtiltotta a kiadatást. Akkor az indoklásban az szerepelt, hogy Assangenak mentális problémái vannak, és az öngyilkosság veszélye nem zárható ki az amerikai vizsgálati fogságban, valamint hogy előreláthatóan kiadatása esetén a legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézetbe kerülhetne.  Ezt az ítéletet bírálta felül a pénteki döntés. 

A mostani döntés alapját az adja, hogy az Egyesült Államok hatóságai biztosítékokat adtak arról, hogy nem fogják Assanget ilyen szigorú körülmények mellett fogva tartani, hacsak nem követ el a jövőben olyasmit, ami miatt ez elkerülhetetlen, írja a BBC.   

Ez a veszély a biztosítékok alapján már nem áll fenn, így úgy gondoljuk, hogy ezek birtokában az eljáró alsóbbrendű bíróság is így döntött volna,

mondta el a legfelsőbb bíróság bírája. 

Az még nem tisztázott, hogy Assange védőinek van-e jogi lehetősége további fellebbezésre. 

A biztosítékok között az is szerepel, hogy ha Assange-t az Egyesült Államokban szabadságvesztésre ítélnék, az amerikai hatóságok lehetővé teszik, hogy a büntetést szülőhazájában, Ausztráliában töltse le, írta meg az MTI. 

Az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg Assange ellen a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja.

Az ausztrál állampolgárságú 50 éves Julian Assange portálja hozzávetőlegesen csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek. A WikiLeaks portál alapítóját védői szerint az Egyesült Államokban akár 175 év börtönre is ítélhetik.

Julian Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt. Két éve azonban - az ecuadori nagykövet engedélyével - a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette, és idén nyáron az állampolgárságot is megvonták tőle

Assange eredetileg azért menekült a nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával, bár a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette, és 2019-ben visszavonta Assange nemzetközi körözését.

Rovatok