Index Vakbarát Hírportál

Készült egy terv arról, hogyan maradhat hatalmon Trump

2021. december 11., szombat 14:09

A volt elnöknek kabinetfőnöke továbbított egy prezentációt a Capitolium ostroma előtt, amely felvázolta annak a forgatókönyvét, hogyan kerülhetné el Donald Trump, hogy átadja az elnökséget Joe Bidennek.

Birtokába jutott a Capitolium január 6-i ostromát vizsgáló képviselőházi bizottságnak egy 38 diából álló PowerPoint-prezentáció, melyben olyan opciókat vázoltak fel Donald Trump volt amerikai elnöknek és legközelebbi embereinek, amivel hatalmon maradhatott volna. 

A „Választási Csalás, Külföldi Beavatkozás & Opciók Január 6-ra” címet viselő dokumentumban egyebek közt azt javasolták, hogy Trump hirdessen ki nemzetbiztonsági vészhelyzetet annak érdekében, hogy az elnöki székben maradhasson. 

A prezentációt Trump egykori kabinetfőnöke, Mark Meadows továbbította az amerikai képviselőházi testületnek. Meadows már legalább egy nappal a Capitolium ostroma előtt birtokában volt a tervezetnek, ami azt bizonyíthatja, hogy tudatában volt az amerikai történelemben precedens nélküli összeesküvésnek. 

A PowerPoint olyan ötleteket vázolt fel, mint például:

Ha ez nem vált volna be, Mike Pence alelnöknek is meg lett volna a szerepe. Az elképzelés szerint Pence-nek vissza kellett volna élnie ceremoniális szerepével, a Bidenre leadott elektori szavazatok január 6-i kongresszusi ratifikálása során vissza kellett volna utasítani a demokrata elnökre leadott voksokat, vagy azokat átirányítani Trump számára, és/vagy elhúzni a jóváhagyási folyamatot, hogy csak „a legálisan leadott szavazatokat számolják újra”. 

A puccs ötlete és kivitelezése a Trump és hívei által rendszeresen ismételt „választási csalás” narratívájára épült. 

Gyaníthatóan Pence is tudott a tervről, de szembeszegült főnöke akaratával, pláne, hogy William Barr, a Trump által kinevezett igazságügyi miniszter – a volt elnök nyomása ellenére – szintén megerősítette, hogy nincs bizonyíték a folyamatosan szajkózott választási csalásra.  

A képviselőházi vizsgálóbizottság most Meadows bűntetőjogi eljárás kezdeményezését fontolgatja. Ugyanis nyilvánosságra került egy szöveges üzenet is a volt kabinetfőnök és a puccskísérletről tudó kongresszusi tag között, melyben, miután Meadows-t tájékoztatták a szavazatok Trumpnak történő átirányításáról, annyit válaszolt: „Imádom”.

Kínlódni így jó, a hűség a legkegyetlenebb béklyó

Eközben arról cikkez a Trump-pártisággal nem vádolható amerikai sajtó, hogy a volt elnök és szövetségesei szisztematikusan formálják át a Republikánus Pártot, azon tevékenykednek, hogy válogatott „lojalistákat” helyezzenek el a szövetségi és állami kormányzati szerveknél, az akadékoskodókat pedig kicsinálják. 

Bár még nem biztos, sok jel utal arra, hogy a volt elnök 2024-ben ismét ringbe száll az elnöki székért, ezúttal viszont az akaratát teljesíteni hajlandó lojalisták hadával, ráadásul saját politikai infrastruktúrával és közösségi médiával. 

A volt elnök nem rég alapította meg a Trump Media & Technology Group médiavállalatot, amely új, az ingatlandmilliárdos adócsaló narratíváját erősítő közösségi platformot is indít, találóan Igazság néven. 

Állítólag Trump még mindig a 2020-as elnökválasztáson pörög, szövetségeseit pedig arra utasította, hogy azonosítsák a pártnak azon elemeit, akik „gyengék” voltak és nemet mondtak a voksolás eredményének megtámadására. 

Elképzelhetőnek tűnik, hogy Trump nem is akar 2024-ig várni arra, hogy újra Washingtonba költözzön. Jövőre tartják az időközi kongresszusi és helyhatósági választásokat, és számos republikánus jelölt a sikerhez való kulcsot Trump áldásában látja.

A volt elnök pedig azoktól, akiket nyilvánosan támogatásáról biztosít, azt várja el, hogy osszák meglátását, miszerint a 2020-as választást ellopták tőle, és mutassanak hajlandóságot Biden elnökségét semmissé tenni. 

Kiváló példa erre David Perdue georgiai kormányzójelölt, aki saját párttársának, a regnáló Brian Kempnek megy neki azzal a szöveggel, hogy Kemp kudarcot vallott, mivel jóváhagyta az állam 2020-as választási eredményeit, melyek hajszállal ugyan, de Biden javára billentették a hagyományosan republikánus államot.

Perdue úgy fogalmaz: ha ő lett volna akkor a kormányzó, nem adja át az államot Bidennek. 

Mindeközben állami szinten számos olyan választási törvényt fogadtak el a republikánusok, amik  egyebek mellett korlátozzák a választási tisztviselők jogköreit, vagy éppen csorbítja azokat. 

Netanjáhú meg bekaphatja

Trumpról köztudott, mennyire érzékeny arra, hogy szövetségesei minden tekintetben hűséget tanúsítsanak neki. Még akkor is, ha egy másik ország vezetői.

Barak Ravid, az Axios izraeli tudósítója készülő könyvében arról ír, hogy a volt elnök kikelt magából, miután a vele elnöksége alatt kifejezetten jó kapcsolatot ápoló Benjámin Netanjáhú volt izraeli kormányfő videóban gratulált Bidennek megválasztásához. 

Nem is beszéltem vele azóta. Bekaphatja

– mondta állítólag Trump. 

A volt miniszterelnök pénteken közleményben reagált a szívélyes megjegyzésre: 

Nagyra értékelem Trump elnök hozzájárulását Izraelhez és biztonságához. Nagyra értékelem az Izrael és az Egyesült Államok közötti erős szövetség fontosságát is, ezért volt fontos számomra az is, hogy gratuláljak a leendő elnöknek.

(Guardian/Axios/CNN/Fox News)

(Borítókép: Donald Trump. Fotó:  Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok