Index Vakbarát Hírportál

Putyin nem fél más országok hiperszonikus rakétáitól

2021. december 12., vasárnap 18:47

Előbb vagy utóbb a többi hatalomnak is lesz hiperszonikus fegyvere, de Oroszországnak addigra valószínűleg meglesznek az eszközei ezek megsemmisítésére is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televízióban sugárzott interjújában.

Mindig is azt mondtam, és most is megismételhetem, hogy a világ vezető katonai hatalmai minden bizonnyal rendelkeznek majd ugyanolyan fegyverekkel, mint amilyenek ma vannak Oroszországnak, konkrétan hiperszonikus fegyverekkel. De 2018 óta senki másnál még nem jelentek meg ezek a fegyverek

– mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy szerinte az oroszok képesek lesznek „kellemesen meglepni” partnereiket azzal, hogy amikor megjelennek náluk ezek a fegyverek, akkorra nekik már nagy valószínűséggel lesznek eszközeik az e fegyverek elleni küzdelemhez.

Ma senki sem képes elfogni a hiperszonikus rakétákat, a sebességük olyan, hogy lehetetlen elfogni őket, ebben áll jelenlegi helyzetünk egyedisége. De sok ország dolgozik ezen

– tette hozzá az orosz vezető, aki az interjúban kitért arra is, hogy számára a Szovjetunió összeomlása „tragédia volt, ahogyan az ország legtöbb polgára számára is”.

Mint ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, Oroszország már október elején sikeresen tesztelte a szuperszonikus rakétáit. A cirkálórakétát a Gorszkov tegernagy nevét viselő fregatt fedélzetéről, a Fehér-tengerről indították el, és sikerrel semmisítette meg a csaknem félezer kilométerre levő célját a Barents-tengeren.

Egy ilyen rakéta átlagsebessége másodpercenként 1,6 kilométer, vagyis óránként 5700 kilométer volt, a csúcssebessége pedig meghaladta az óránkénti 9500 kilométert, vagyis

megközelítette a hangsebesség nyolcszorosát.

A repülés maximális magassága 28 kilométer, időtartama pedig négy és fél perc volt.

Korábban már Észak-Korea is tesztelt ilyen rakétákat, emellett az amerikai lapok szerint Kína is kipróbált ilyen harci eszközt, azonban ezt a pekingi vezetés tagadta.

Rovatok