Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzék szerint Macron megígérte, hogy bevetik Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust

2021. december 13., hétfő 19:06

– Emmanuel Macron szemmel látható szimpátiát fejezett ki a törekvéseinkkel – jelentette be Márki-Zay Péter azon a sajtótájékoztatón, amelyre Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjével, Donáth Anna Momentum-elnökkel és Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel állt ki hétfő délután.

A francia elnök hétfői magyarországi látogatása alkalmával egy órán át tárgyalt a négy ellenzéki vezetővel, és míg Orbán Viktor magyar kormányfő az ő politikai ellenfeleit, az európai szélsőjobboldali Marine Le Pent és Eric Zemmourt fogadta az elmúlt hetekben – fűzte hozzá Márki-Zay Péter –, ők osztják Emmanuel Macron értékeit az erősebb, biztonságosabb, demokratikusabb és szabadabb Európáról.

A korrupció miatt nem jön a pénz

Ebben politikai támogatást kaphatnak a francia közösségtől, Emmanuel Macron elnök szimpátiáját mutatja az egy óra is, amelyet rájuk szánt – emelte ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Elmondása szerint kitértek a korrupció elleni harcra is.

Emmanuel Macron becslése szerint pedig nem várható, hogy az Európai Unió komolyabb forrásokat tud biztosítani a helyreállítási alapból Magyarország számára. Ennek az oka a korrupció

– jelezte Márki-Zay Péter.

Ezután Dobrev Klára arról beszélt, hogy Emmanuel Macron határozott ígéretet tett arra, hogy még a 2022. január 1-jén kezdődő francia EU-elnökség fél éve alatt bevezetik a jogállamisági mechanizmust. Ez a demokratikus játékszabályok betartására kényszerít minden EU-tagországot a brüsszeli támogatás megvonásának lehetőségével. Bevezetése az Európai Unió Bírósága jövő év eleji döntésére vár. 

Előremutató tárgyaláson vagyunk túl. A francia elnök meg tudta erősíteni, hogy a jogállamiság nem alku tárgya, egy erős Európa csakis sziklaszilárd értékeken és a jogállamiságon alapulhat

– vette át a szót Donáth Anna, aki szerint a francia EU-elnökség alatt ez komoly kérdés lesz, éppúgy, mint a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás folytatása. Egy demokrácia csak annyira erős, mint az abban részt vevők demokráciához fűződő viszonya, ezért nem mindegy, hogy Magyarországon vagy Lengyelországban sérül-e a jogállamiság. 

A magyarországi politikai pártok közül  Momentum Mozgalom az egyedüli, amely az Emmanuel Macron égisze alatt összehozott EP-frakcióban, a liberális Renew Europe-ban politizál. 

Európa az Egyesült Államokkal vezesse a világ népeit?

Karácsony Gergely szerint a megbeszélésen kitértek arra is, hogy a Orbán-kormány szembemenetele az európai értékekkel együtt járt a kínai és orosz érdekek képviseletével az Európai Unióban. Szerinte lehet tudni, hogy Oroszország már beavatkozott a francia elnökválasztásba a szélsőjobboldali jelöltek győzelme érdekében. Az egységes és erős Európa azért létfontosságú, hogy Európa az Egyesült Államokkal együtt vezesse a világ népeit egy fenntartható jövő felé, amely nem a rövid távú gazdasági érdekeknek, hanem a hosszú távú közösségi érdekeknek, a klímaváltozás elleni küzdelemnek rendeli alá a döntéseit.

Fontos, hogy az az Európát zsaroló kormányzás, amely az elmúlt években Magyarországot jellemezte, amely éket vert az egységes európai kiállásba, legyen szó kínai vagy orosz érdekekről, érjen véget. Ennek a zsarolási potenciálnak, amelyet Magyarország az európai egység megsértéséért használt, szeretnénk véget vetni. Azt a küzdelmet, amelyet Magyarországért vívunk, a szuverén és erős Európáért is vívjuk, és úgy éreztük, hogy a francia elnök mélységesen egyetért ezzel

– mondta a budapesti főpolgármester. 

(Borítókép: Emmanuel Macron. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok