Index Vakbarát Hírportál

Macron a jogállamiságról, Orbán az európai autonómiáról beszélt

2021. december 13., hétfő 15:37

Emmanuel Macron francia elnök a jogállamiság jelentőségéről, Orbán Viktor magyar kormányfő az Európai Unió stratégiai autonómiájáról beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyet a két politikus tartott hétfői budapesti tárgyalásuk előtt.

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy tiszteli Franciaországot és Emmanuel Macront, egyetértenek abban, hogy az Európai Uniónak stratégiai autonómiára van szüksége, ami viszont nem lehetséges saját védelmi ipar, saját nukleárisenergia-termelő képesség és mezőgazdasági önellátás nélkül.

Emmanuel Macron a maga részéről azt mondta, vannak nézetkülönbségek, de megvan szándék az együttműködésre, arra. hogy együtt dolgozzanak Európáért és lojális partnerek legyenek. Fontos kérdésnek nevezte a jogállamiság – amelytől az Európai Bizottság egy bírósági döntés nyomán függővé akarja tenni a Magyarországnak járó brüsszeli támogatás kifizetését – és a sajtószabadság ügyét is. 

A jogállamiság, ahogy a médiapluralizmus, az alapjogok tiszteletben tartása, a párbeszéd, a kompromisszumkészség az Európai Bizottsággal és az Európai Bírósággal kiemelt jelentőséggel bír

– fogalmazott. Kitért a bevándorlás, illetve az európai határvédelem ügyére, amelyről szerinte közösen kell gondolkodni, és kiemelte, hogy egyetértenek az atomenergia jelentősége ügyében. 

EN DIRECT | Depuis Budapest, suivez la déclaration du Président @EmmanuelMacron et du Premier ministre de Hongrie Viktor Orbán : https://t.co/NyrRkiHqCx

— Élysée (@Elysee) December 13, 2021

Az Élysée-plota után nemrég Orbán Viktor Facebook-videóban számolt be a találkozóról, megismételve, amit elmondott a közös sajtótájékoztatón.  

Emmanuel Macron még az Orbán Viktorral tartott találkozó előtt egy hivatalos külsőségek nélküli eseményen lerótta kegyeletét Heller Ágnes sírhelyénél a Kozma utcai zsidó temetőben, ahol a francia elnököt Heisler András Mazsihisz-elnök és Kardos Péter főrabbi fogadta. A politikus találkozott a világhírű magyar filozófus családjával, a holokauszt-emlékműnél pedig fejet hajtott a vészkorszak magyarországi áldozatai előtt – áll a Mazsihisz Indexhez is eljuttatott közleményében. Emmanuel Macron 2018-ban Párizsban találkozott Heller Ágnessel. 

Ezután Áder János fogadta Emmanuel Macront a Sándor-palotában, majd következett a tárgyalás Orbán Viktorral. A francia elnök később magyarországi ellenzéki vezetőkkel – Márki-Zay Péterrel, Karácsony Gergellyel, Dobrev Klárával és Donáth Annával – ül le tárgyalni, majd a V4-országok kormányfőivel egyeztet. Donáth Anna már jelezte, arról fog beszélni, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, csak miatta nem lehet megfosztani a neki járó támogatásoktól, Dobrev Klára pedig arról írt, hogy ő az európai minimálbér bevezetését veszi elő.

(Borítókép: Emmanuel Macron és Orbán Viktor 2021. december 13-án Budapesten. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok