Index Vakbarát Hírportál

Jön Emmanuel Macron, Orbán Viktor nehéz kérdésekre számíthat

2021. december 13., hétfő 12:00

Jelentős nézetkülönbségek és néhány közös pont jegyében kezdte meg hétfői magyarországi látogatását hétfőn  Emmanuel Macron francia elnök.  A politikus  11:30-kor érkezett, a Le Monde szerint

kimegy a Kozma utcai zsidó temetőbe leróni a kegyeletét a 2019-ben elhunyt Heller Ágnes sírhelyénél. A világhírű magyar filozófust 2018-ban fogadta az Élysée-palotában.

Franciaország első emberét ezután Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor is fogadja, akivel az elképzelések szerint 13 óra 10 perckor sajtótájékoztatón állnak a nyilvánosság elé. Ezt követi a tárgyalás a magyarországi ellenzéki vezetőkkel, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel, Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció politikusával, az Európai Parlament egyik alelnökével, és Donáth Anna Momentum-elnökkel, EP-képviselővel.  A magyarországi politikai pártok közül  Momentum Mozgalom az egyedüli, amely az Emmanuel Macron égisze alatt összehozott EP-frakcióban, a liberális Renew Europe-ban politizál.  Utána a francia elnök a V4-országok kormányfőivel ül le tárgyalni, velük 18 óra 40 perckor tart sajtótájékoztatót.

Nicolas Sarkozy személyében francia elnök utoljára 2007-ben járt Budapesten, Emmanuel Macron 2019-ben Párizsban látta vendégül Orbán Viktort. 

A francia elnök nem ápol túlságosan szívélyes viszonyt  magyar kormányfővel. Ami a jelentős nézetkülönbségeket illeti, Emmanuel Macron régi célkitűzése újrarajzolni a határokat Európa politikai térképén, ahol az elképzelése szerint az általa vezetett „progresszívek” állnak szemben a „populistákkal”, amilyen a magyar miniszterelnök is.

Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották

– mondta Emmanuel Macron még 2018 áprilisi televíziós interjúban a magyar kormányfőről, amikor pedig a hétfői látogatásáról kérdezték, úgy válaszolt, politikai ellenfélként, de európai partnerként tekint Orbán Viktorra. Amiben egyetérthetnek, az a nukleáris energia, a befektetések és az európai védelmi politika kérdése, de a 2022. január 1-én kezdődő francia EU-elnökségre készülő Élysée -palota jelezte, hogy a francia elnök szóba fog hozni nehéz témákat is, a jogállamiság mellett például a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás ügyét, amelyet az Orbán-kormány gyermekvédelmi törvénynek nevez.

Francia melegjogi szervezetek nyílt levélben szólították fel Emmanuel Macront arra, hogy képviselje az ügyüket.

Bár hivatalosan még nem jelezte, hogy indul, Emmanuel Macronra fél év múlva ugyanúgy politikai megméretés vár, mint Orbán Viktorra, a magyarországi parlamenti választással nagyjából egy időben, 2022. április 10-én és április 24-én tartják ugyanis Franciaországban az elnökválasztás két fordulóját. Ezen az egyik fő ellenfele Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (RN) vezetője lesz, akivel Orbán Viktor legutóbb egy hete vasárnap tárgyalt egy varsói konferencián egy új EP-frakció megalapításáról. De nemrég járt a magyar miniszterelnöknél a szintén szélsőjobboldali Eric Zemmour esszéista, politikai újságíró is, aki december elsején jelentette be, hogy bedobja magát a francia elnökválasztási küzdelembe. 

Emmanuel Macron a múlt pénteken egy párizsi látogatáson már fogadta Olaf Scholzot, az új német kancellárt. Akkor a találkozó előtt és után is a Twitteren méltatta a francia-német együttműködést, a budapesti útról egyelőre sem ő, sem Orbán Viktor nem posztolt.

A francia elnöki küldöttség miatt

december 13-án 0 órától 23 óráig Budapest I. és XII. kerületében több utcát lezártak,

a rendőrség honlapja szerint 

tilos megállni.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellár (takarásban) társaságában az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója második napi tanácskozása kezdetén 2018. június 29-én. Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA)

Rovatok