Index Vakbarát Hírportál

Szemétlerakónak használják a britek Romániát

2021. december 13., hétfő 16:21

Az elektronikus hulladék égetése nemcsak a harmadik világban, hanem már az EU-n belül is hihetetlen méreteket ölt.

Többtonnányi brit szemetet találtak konténerekben egy romániai kikötőben – látható a BBC tényfeltáró riportjában. A környezetvédelmi rendőrség szerint a hulladék nagy része nem újrahasznosítható, azonban olcsóbb Romániába szállítani, mint az Egyesült Királyságban megsemmisíteni.

Marian Borondel román környezetvédő így fogalmazott az eset után:

Ezek után az az érzésem, hogy Románia Európa szemétlerakója.

A hulladék nagy része egy Bukarest melletti, magánkézben lévő hulladéklerakó telepre érkezett.

Angus Crawford, a BBC tudósítója arról számolt be, hogy a hatóságok ugyan azt állítják, hogy a telepen kizárólag Romániából származó hulladékot tárolnak, azonban nagyon valószínű, hogy az egész Európai Unióból, valamint az Egyesült Királyságból is szállítanak ide szemetet.

„Semmi dolgunk nincs az Egyesült Királyságból vagy máshonnan érkező külföldi hulladékkal kapcsolatban” – nyilatkozta Mircea Paun, a szemétlerakót tulajdonló cég menedzsere.

A falubeliek azonban ezt nonszensznek tartják. Az egyikük biztosan állítja, hogy brit szemét is van a hulladéklerakó telepen, egy másik pedig erkölcstelennek, illegálisnak és felháborítónak nevezte az eljárást.

A riport után nem sokkal a környezetvédelmi rendőrség eljárást indított a teleppel szemben.

A bukaresti kormányzat kijelentette, hogy fellép az ilyen és ehhez hasonló, hulladékkal kapcsolatos bűncselekmények ellen, azonban ehhez az Egyesült Királyság segítségét kéri.

Úgy gondolom, a brit kormányzatnak fokoznia kellett volna határainál az export ellenőrzését. Mi a saját részünkről megtesszük, amit lehet

– válaszolt Andrei-Rudolf Corlan román államtitkár Crawford azon kérdésére, hogy mit tehetne az ügyben a brit kormányzat.

A hulladék jelentős részét elhasználódott elektronikai eszközök, köztük régi hűtők teszik ki. Nagyon sok pénzt lehet csinálni ezeknek a tárolásából. Ezt követően a stáb egy olyan falun haladt keresztül, amely a hulladék elégetéséből él, és abból alumíniumot, valamint rezet nyer ki. Az autót, valamint a kamerákat láthatóan nem fogadták túl szívesen a helyiek.

A környező földeken rengeteg a szemét, ezek nagy része Romániából érkezik ide, de külföldről is sokat importálnak. Crawford azt is szemlélteti, milyen mértékű szennyezés marad meg a talajon az elektronikai eszközök égetése után.

„Ez tönkreteszi a vizeink, valamint a talaj minőségét is, emellett rossz hatással van a levegő minőségére, végső soron pedig az életminőségre” – ezt már Octavian Berceanu környezetvédelmi aktivista nyilatkozta a BBC-nek.

A videó végén a környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztériumot idézik:

Nagyon aggódunk az illegális hulladékkereskedés miatt, ezért is ígértük meg, hogy szigorúbb ellenőrzéseket fogunk bevezetni az illegális szemétexport megelőzése érdekében. A hulladék kötelező elektronikus ellenőrzése nehezebbé fogja tenni a bűnözők számára a szemét illegális beszerzését és exportálását.

Arról korábban már az Index is beszámolt, hogy nyáron Bukarestben veszélyhelyzetet hirdettek a túl sok szemét miatt. Itt pedig arról írtunk, hogy egy több ezer tonnás hajó szétbontása mekkora környezeti károkkal jár. A fejlett országok az ilyen típusú hulladékot nemegyszer szállítják Bangladesbe, Indiába vagy egyéb, harmadik világbeli országba, mert így olcsóbb, mintha otthon kellene megsemmisíteniük a nem újrahasznosítható szemetet.

(Borítókép: Kóbor kutyák egy bukaresti hulladéklerakón. Fotó: Antoine Serra / Sygma Getty Images)

Rovatok