Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték Csehországban az új kormányt

2021. december 17., péntek 11:38

Kinevezte az új koalíciós cseh kormány tagjait a Prágától nyugatra lévő Lányban Milos Zeman államfő az elnöki rezidencián – adta hírül az MTI.

A Petr Fiala vezette ötpárti kormánynak összesen 18 tagja van, amely hárommal több, mint az előző kabinet létszáma. Az új kormány tizenhat minisztere kinevezése után rögtön letette az alkotmány által előírt esküt. 

Az ötpárti koalíciós kormányban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) adja a kormányfőt és öt minisztert, míg a KDU-CSL-nek három, a TOP 09 Pártnak két, a Polgármesterek és Függetlenek Pártnak (STAN) négy, a Kalózpártnak pedig három minisztere van.

Az októberi csehországi képviselői  választás t a jobboldali hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte a szavazatok 27,8 százalékát begyűjtve. Második helyen zárt az addigi kormányzó ANO a voksok 27,1 százalékával. 

A választási körzetek 88 százalékában leadott szavazatok összesítése alapján még úgy tűnt, hogy az Andrej Babiš által vezetett párt győzhet.  Andrej Babiš később benyújtotta lemondását

Rovatok