Index Vakbarát Hírportál

Oroszország hét brit állampolgárnak megtiltotta a beutazást

2021. december 18., szombat 06:25 | aznap frissítve

Megtiltotta Oroszország hét brit állampolgárnak a beutazást válaszul arra, hogy London hét orosz állampolgárral szemben szankciókat vezetett be a Navalnij-ügy miatt – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője péntek este, írta meg az MTI. 

A brit kormány 2021 augusztusában, a nemzeti szankciórendszer keretében a személyi korlátozásokat olyanokkal szemben vezette be, akik szerinte „közvetlenül felelősek” Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezéséért.

Zaharova az orosz diplomáciai tárca honlapján közölte, hogy Moszkva a kölcsönösség elve alapján válaszolt London „barátságtalan lépésére”, és úgy döntött, hogy személyi szankciókat vet ki „oroszellenes tevékenységben részt vevő” brit személyek ellen, megtiltva számukra, hogy Oroszország területére lépjenek.

Azzal vádolta a brit kormányt, hogy szankcióival „semmissé teszi az orosz fél különböző szinteken tett kísérleteit az államközi kapcsolatok konstruktív pályára állítására”, és ismételten felszólította, hogy hagyjon fel a Moszkvával szembeni konfrontatív irányvonalával.

Semmilyen barátságtalan lépés nem marad megfelelő arányos válasz nélkül

– figyelmeztetett.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint Novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A médiában megjelent az az állítás, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Rovatok