Index Vakbarát Hírportál

Már több mint száz áldozata van a Rai tájfunnak

2021. december 19., vasárnap 10:32

A Fülöp-szigeteki hatóságok további 39 halálos áldozatról értesültek, a Dinagat-szigetek tisztségviselői tíz halálesetről számoltak be, míg egy Fülöp-szigeteki tartományi kormányzó elmondta, hogy legkevesebb 63-an vesztették életüket a Rai tájfun pusztításában a térségben, ezzel pedig 112-re nőtt a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma az országban.

A légi felderítés alapján a Rai hatalmas és kiterjedt pusztítást végzett. A hatóságok szerint a vihar 780 ezer embert érintett, közülük több mint 300 ezret evakuálni kellett.

Rodrigo Duterte elnök szombaton a térségbe utazott, és negyvenmillió dollár értékű segélyt ígért.

A Rai tájfun péntek éjjel hagyta el az országot a Dél-kínai-tenger partjainál, miután átsöpört a déli és középső szigeteken fekvő tartományokon, ahonnan előzőleg több mint 300 ezer embert menekítettek ki.

A tájfunt kísérő szelek sebessége elérte az óránkénti 195 kilométert, a széllökéseké pedig az óránkénti 270 kilométert is. Az elmúlt években ez volt az egyik erősebb szélvihar a Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger között fekvő délkelet-ázsiai szigeteken.

A szélvihar csütörtökön csapott le az ország délkeleti részén fekvő Siargao szigetére, de a távközlési problémák miatt két nap után sem ismert az áldozatok pontos száma és a károk mértéke.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartják nyilván, azaz ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir–Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

(Borítókép: Mentési munkálatok a tájfun után 2021. december 16-án. Fotó: Philippine Coast Guard / Handout / REUTERS)

Rovatok