Index Vakbarát Hírportál

Rossz csapatnak drukkoltak, börtönbe kerültek

2021. december 19., vasárnap 05:49

Októberben letartóztattak három főiskolai hallgatót az indiai Kasmírban azért, mert az ellenfél csapatának szurkoltak egy India és Pakisztán közti krikettmérkőzésen.

A BBC stábja most az egyik letartóztatott fiatal családjánál járt. Testvére elmondta, hogy a fiút és két társát már október 24. óta börtönben tartják. Aznap a T20 krikett-világkupa meccsén vettek részt. 

A mérkőzést a pakisztániak nyerték, amiről a fiatalok a WhatsAppon is üzeneteket osztottak meg, többek közt például az egyik pakisztáni sztárjátékost dícsérve. A meccs után – hazaárulás gyanújával – őrizetbe vették a fiatalokat.  A diákokat a fentiek mellett azzal is vádolják, hogy az főiskolai kampuszon is pakisztánpárti propagandát folytattak, ezt viszont a főiskolájuk is tagadta. 

A diákokat egy alkalommal már szélsőjobboldali csoportok tagjai is bántalmazták, amikor éppen egy bírósági tárgyalásra vitték őket. Ráadásul a városi ügyvédek nem akarják elvállalni a védelmüket. Egyikük a BBC-nek azt mondta, hogy azért, mert ő érzéseiket is megsértették a fiatalok. Hozzátette: szerinte a szólásszabadság ugyan vonatkozik rájuk, de ez nem jelenti azt, hogy a saját országukban dicsőíthetnek egy olyan, másik nemzetet, ami a hazájuk érdekeivel ellentétes tevékenységeket folytat. 

Az indiai kormányzópárt, a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) mindeközben úgy reagált a BBC-nek az esettel kapcsolatban, hogy a fiatalok letartóztatára szükség volt „a törvényesség és a rend fenntartása érdekében”.

India és Pakisztán közt a két állam létrejötte óta feszült a viszony. 1947-ben például még Kasmírban is fegyveres összecsapások folytak, a régiót azóta felosztották egymás közt az államok. 2019-ig bezárólag az indiai területrészt korlátozott autonómiát élvezett, ezt azonban akkor visszavonták, miközben más szigorú intézkedéseket is hoztak a térségben. 

(via BBC)

(Borítókép: A kasmíriak összecsapnak az indiai erőkkel 2021 szeptember 2-án. Fotó: Muzamil Mattoo / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok