Index Vakbarát Hírportál

Megsértette Lukasenkát, három év börtönre ítélték

2021. december 21., kedd 17:18

Három év börtönbüntetésre ítélték azt a belorusz bloggert, aki a vád szerint „megsértette” Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt, amikor azt írta, hogy az ország tekintélyelvű irányítója illegitim – számolt be a Szabad Európa.

Vadzim Ermasukot az ország nyugati részén fekvő Scsucsin város bírósága ítélte el. A 36 éves blogger visszautasította a vádakat, vallomást tenni nem volt hajlandó, és nem válaszolt a bíró által feltett kérdésekre sem. A férfit először augusztusban egy tüntetésen való részvétel miatt, huliganizmus címén csukták börtönbe több napra, ahonnan ennek letelte után blogbejegyzéseire hivatkozva nem engedték el, az ügyészek ugyanis új vádat emeltek ellene miattuk. 

Legutóbb 2020 augusztusában voltak választások Belaruszban, amit Aljakszandr Lukasenka jó eséllyel elcsalt. Azóta brutálisan elfojtják az ellenvéleményeket, ezreket vettek őrizetbe az országos tüntetések nyomán, és a Szabad Európa szerint hiteles jelentések érkeztek a biztonsági erők által alkalmazott kínzásokról és az embertelen bánásmódjukról. A megtorlások következtében többen meghaltak.

(via Szabad Európa)

Rovatok