Index Vakbarát Hírportál

Eltüntették az utolsó Tienanmen-emlékművet, a Szégyen Oszlopát Hongkongban

2021. december 23., csütörtök 16:57

Csütörtök hajnalban a Hongkongi Egyetemen eltűnt a helyéről a Szégyen Oszlopa – írja az AP hírügynökség. Jens Galschioet dán képzőművész nyolc méter magas alkotása az utolsó szobor volt, amely az 1989. június 4-i mészárlásnak állított emléket a Kínához tartozó városállam területén. Eltüntetését az egyetem vezetése hivatalosan azzal indokolta, hogy a szobor „jogi kockázatot” jelent, mert a felállítására senki nem kapott engedélyt, a felsőoktatási intézmény pedig intézkedhet ellene.

Hongkongban most vasárnap, december 19-én rendeztek helyi törvényhozási választásokat, amelyen taroltak a pekingi központi hatalomhoz hű erők. Tarolni csak ők tudtak, a megméretés előtt ugyanis módosították a választási törvényt, amely biztosította, hogy csak olyan jelöltek indulhassanak, akik kellően lojálisak a Kínai Kommunista Párthoz. A törvénymódosítás a legutóbbi epizódja azoknak a szigorításoknak, amelyekkel a pekingi központi hatalom lépett fel a 2019-es demokráciapárti tömegtüntetések után.

A Szégyen Oszlopa húsz éven át állt a Hongkongi Egyetem területén. Június 4-én a hallgatói önkormányzat minden évben a megtisztításával emlékezett arra, hogy 1989-ben ezen a napon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egységei a pekingi Tienanmen téren vérbe fojtották a demokratikus reformokat követelő tömeg tüntetését. Akkori hivatalos adatok szerint 241 tüntető (köztük 36 egyetemi hallgató) és tíz katona, illetve tizenhárom rendőr vesztette életét, amikor a rendőrök és katonák bevonultak a Tienanmen térre, hogy oszlassák a tömeget. Teng Hsziao-ping akkori pártfőtitkár háromszázezer katonát vezényelt Pekingbe azzal a felkiáltással, hogy kétszáz halott húsz év békét hozhat Kínának.

Makaón kívül eddig a másik különleges státuszú terület, Hongkong volt az, ahol a kínai hatóságok engedélyezték a megemlékezést a vérengzésre. 2021 már a második olyan évet jelentette, amikor betiltották, de bezártak egy magánmúzeumot is, amely az 1989-es tüntetéssorozatnak és vérbe fojtásának állított emléket. 

A Szégyen Oszlopát egy raktárba szállították csütörtök hajnalban. Októberben egyszer a diákok már megakadályozták az eltüntetését. Alkotója, Jens Galschioet akkor felajánlotta, visszaviszi Dániába, ha ezzel megússza, hogy Hongkongban bíróság elé kelljen állnia. Nem járt sikerrel. 

Rovatok