Index Vakbarát Hírportál

Nem rajongtak Orbán Viktor kormányinfójáért Boszniában

2021. december 24., péntek 08:58

Több boszniai vezető is elítélte Orbán Viktornak azt kedden elhangzott kijelentését, miszerint Bosznia-Hercegovina európai uniós csatlakozásaaz ország jelentős muszlim lakossága miatt jelentene kihívást.

A magyar miniszterelnök a kormányfőn azt mondta, hogy támogatja Bosznia európai integrációját és sokat tesz a „bővítési fáradtság” leküzdése érdekében. 

Mindent megteszek, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy lehet, hogy a Balkán tőlük távolabb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogyan kezeljük egy olyan állam biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él

– fűzte hozzá Orbán Viktor.

Erről aztán Kovács Zoltán kormányszóvivő is posztolt, aki a Twitteren angolul írt a kormányinfó fontosabb kijelentéseiről. Alighanem így jutott el a bosnyákokhoz is annak a híre, hogy mit mondott róluk a magyar kormányfő. A helyzeten az sem segített, hogy Kovács tudósításában már kontextus nélkül jelent meg a kétmillió muszlimról szóló kijelentés. 

A kijelentést sokan felháborodással fogadták Bosznia-Hercegovinában, olyannyira, hogy többen a magyar kormányfő tervezett szarajevói látogatásának lemondását sürgették. Husein Kavazovic főmufti, a helyi iszlám közösség vezetője „idegengyűlölőnek és rasszistának” nevezte a megszólalást.

„Ha az egyesült Európa ilyen ideológiákra alapozza a politikáját, az visszavisz bennünket azokba az időkbe, amikor az európai egységet hasonló fasiszta, náci, erőszakos és népirtó ideológiákra alapozták, amelyek elvezettek a holokauszthoz és más borzalmas bűncselekményekhez” – írta a főmufti. Mindeközben Sefik Dzaferovic, az ország háromtagú elnökségének bosnyák tagja „szégyenteljesnek és durvának” minősítette a nyilatkozatot.

Nem jelent kihívást az EU számára kétmillió muszlim integrálása, ugyanis mi is őslakos nép vagyunk, amely mindig itt élt, mi is európaiak vagyunk

fogalmazott Dzaferovic.

Boszniában komoly belpolitikai feszültség alakult ki az utóbbi időben abból, hogy az itt élő szerbek körében erősödtek a szeparatista törekvések. Egy ENSZ-jelentés ezzel kapcsolatban már egy polgárháború kitörésének veszélyéről írt. Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője – akivel Orbán Viktor egyébként kifejezetten jó kapcsolatot ápol – november végén egy interjúban tagadta, hogy szét akarná robbantani az országot. 

(via Szabad Európa)

Rovatok