Index Vakbarát Hírportál

Nőként utazni Afganisztánban: zenehallgatás nélkül, hidzsábban, legfeljebb 72 kilométerre

2021. december 26., vasárnap 16:00

Megszületett a döntés Afganisztánban arról, milyen korlátok között utazhatnak a nők a nyáron tálib kézre került belső-ázsiai országban. A hatalomátvételig nőügyi tárcaként működő, immár az Erénynépszerűsítő és Bűnmegelőzési Minisztériumként a társadalom erkölcsösségét szívén viselő kormányzati szerv iránymutatása szerint

Mindemellett a tálibok arra ösztönzik a női televíziós újságírókat és műsorvezetőket, hogy viseljenek hidzsábot, amikor kamera elé állnak – ismerteti az AFP.

Az afgán nők jelentős többsége viszont már így is, sőt, eddig is hordott hidzsábot, így nem teljesen világos, hogy az iszlám sajátos értelmezését követő talibán a hajat elfedő fátyolra, vagy az egész testes „zsákruhára” gondol a hidzsáb emlegetésekor. Elvégre a hidzsáb szó azt jelenti, hogy takaró.

Az is kérdést vet fel, hogy miért éppen 72 kilométerben határozták meg azt a távot, ami még nem veszélyezteti a nő erkölcsösségét. Van egy közhiedelem, amely szerint nagyon leegyszerűsítve a muszlim férfiakat 72 szűz várja a Paradicsomban. Lehet, hogy így esett a választás a 72-re, bár a Koránban nem említik ezt a számot, csak a hadíszokban merül fel, a szóban forgó szüzek, az úgynevezett húrik tiszta, szinte angyali lényekként vannak leírva, akik nem feltétlenül szexuális úton nyújtanak örökké való örömöt a hithű muszlimoknak. A kérdést, mint az iszlámban sok mindent, különböző vallási iskolák különbözőképpen interpretálják, de mivel a tálibok elég specifikus irányzatot követnek, meglehet, hogy náluk jelképes erővel bír a 72.

Arról, hogy mik azok a hadíszok, hány különböző vallási iskola van, és az afganisztáni tálibok melyik irányzatot követik, itt írtunk bővebben.

Rovatok