Index Vakbarát Hírportál

Atomtárgyalások közben lőtt fel műholdhordozó rakétát a világűrbe Irán

2021. december 30., csütörtök 15:20

Műholdhordozó rakétát bocsátott fel a világűrbe Irán a Szemnan tartományban fekvő űrközpontból december 30-án. A Szimorg (Főnix) művésznevű rakéta három kutatóeszközt szállít – írja az al-Dzsazíra.

Bejelentésében Ahmad Hosszeini védelmi minisztériumi szóvivő azt mondta, a rakétát a rezsim alapítója, Ruholláh Homeini nevét viselő rakétakilövő állomásról indították útnak, és 470 kilométeres tengerszint feletti magasságban állította pályára a három kutatóeszközt, de más részletet nem árult el. 

Az iráni Forradalmi Gárdának egy másik program keretében tavaly sikerült műholdat Föld körüli pályára állítania. A Szimorg kétfokozatú hordozórakéta, Irán először 2010-ben tett bejelentést a létezéséről.

Irán akkor kerített sort a rakéta fellövésére, amikor éppen tárgyalásokat folytat az atomprogramjáról. Ezek a tárgyalások hétfőn kezdődtek Bécsben a visszatérésről ahhoz a 2015-ös megállapodáshoz, amelyet az Egyesült Államok egyoldalúan felmondott 2018-ban, még Donald Trump elnöksége alatt. Az irániak most azt akarják, hogy az amerikaiak minden gazdasági szankciót oldjanak fel,  és garanciákat kérnek, hogy soha többé ne tehessék meg azt, amit a Trump-adminisztráció tett három évvel ezelőtt. 

A tárgyalásokon Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország képviselői közvetlenül, az Egyesült Államok megbízottjai pedig közvetetten vesznek részt. Azóta, hogy az amerikaiak felmondták az atomalkut, a teheráni rezsim fokozatosan hátrál ki a kötelezettségvállalásaiból, egy december eleji hír szerint megkezdte a 20 százalékos urándúsítást a föld alatt található fordói nukleáris létesítményében. Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kijelentette, hogy kész visszatérni a 2015-ös megállapodáshoz, ha Irán is visszaállítja a nukleáris korlátozásokat.

Ami a most fellőtt rakétát illeti, Mohammad Marandi, a Bécsben tárgyaló iráni küldöttség egyik tagja, a Teheráni egyetem professzora az al-Dzsazírának azt mondta, hétköznapi ügyről van szó, amíg az amerikaiak azt is korlátozzák, hogy Irán milyen gyógyszereket importálhat, a perzsa országnak önfenntartóvá kell válnia. Ennek egyik lépcsőfoka a három kutatóeszköz felbocsátása a világűrbe.  

Rovatok