Index Vakbarát Hírportál

Az emberek éheznek, Kim Dzsongun lépett

2022. január 1., szombat 16:10 | aznap frissítve

Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője újévi beszédében ismét a súlyos élelmiszerhiányra hívta fel a figyelmet – írja a CNN. A Koreai Munkáspárt ülésén elhangzott beszédében a keménykezű diktátor ezért 2022 egyik kiemelt feladatának tűzte ki a kialakult helyzet felszámolását. Kim Dzsongun elmondta, hogy a cél éppen ezért a mezőgazdaság felfuttatása és a gazdaság beindítása. A 37 éves politikus sikerként könyvelte el az elmúlt évtizedben elért hadászati fejlesztéseket, ugyanakkor Dél-Koreáról és az Egyesült Államokról nem tett említést. 

BÁR KONKRÉT ADATOKKAL NEM SZOLGÁLT, AZ ÉLELMEZÉSÜGYI ÉS MEZŐGAZDASÁGI VILÁGSZERVEZET (FAO) TÖBB SZÁZEZER TONNÁRA TESZI A RIZSHIÁNYT AZ ORSZÁGBAN. 

A KCNA állami hírügynökség megemlítette, hogy Észak-Korea koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit máig homály fedi, mint ahogyan a feltételezett áldozatok és fertőzöttek számát is. 

Nem ez az első alkalom, hogy Kim Dzsongun vészjósló hangnemben szólt az országhoz a súlyosbodó élelmiszerválság miatt, tavaly áprilisban már arra figyelmeztette országa lakosságát, hogy készüljenek fel a nehéz időkre. 

A helyzetet az 1990-es évek pusztító éhínségéhez hasonlította, amely a becslések szerint 3 millió ember halálát okozta. 

Tavaly júniusban Kim Dzsongun elismerte, hogy az ország „feszült élelmezési helyzettel” néz szembe a 2020-as tájfun és az áradások miatt. Ugyanebben a hónapban az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) arról számolt be, hogy Észak-Koreának körülbelül 860 ezer tonna élelmiszerhiánya van – ami alig több mint két hónapnyi ellátásra lett volna elegendő.

A mostani súlyos élelmezési problémák ellenére Észak-Korea kimondottan jó évet tudhat maga mögött, sikeresen teszteltek egy tengeralattjáróról indítható, nagy hatótávolságú rakétát, de a vonatról indítható rakétarendszerének tesztje is sikeresnek bizonyult. 

Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya Donald Trump távozása óta már jó ideje fagyos, ennek ellenére Joe Biden megfelelő feltételek mellett kész lenne találkozni a diktátorral. Phenjan szerint amíg Washington ellenséges politikát folytat, Észak-Korea nem kíván tárgyalóasztalhoz ülni az amerikai féllel.

(Borítókép: KCNA VIA KNS / AFP) 

Rovatok