Index Vakbarát Hírportál

A kínai kormány újrafogalmazza, hogy mit jelent a szexuális zaklatás

2022. január 2., vasárnap 20:35

A kínai kormány bejelentette, hogy évtizedek óta először módosítják az országban élő nők jogait szabályozó törvényeket. Többek között újrafogalmazzák a szexuális zaklatás definícióját, bevezetik a munkahelyi diszkrimináció tilalmát, valamint az érzelmi bántalmazás egyes formáit is büntetni fogják, írta meg a New York Times.

A jövendőbeli változtatások a legfrissebbek azok között a zavaros üzenetek között, amelyeket a kormány az ország erősödő feminista mozgalmainak küld. Első látásra a változtatások a nőjogi aktivisták győzelmeinek tűnnek, akik már régóta szeretnének lépéseket a nemek egyenjogúságának irányába. A kínai nőjogi törvényt eddig csupán egyszer módosították 2005-ben, mióta három évtizeddel ezelőtt életbe lépett.  

Az utóbbi időben a kormány hangsúlyozta elkötelezettségét a nők foglalkoztatásért való jogai iránt, főleg mióta a demográfiai krízis miatt több gyerek vállalására próbálják ösztönözni a nőket. A kínai legfelsőbb bíróság hivatalos lapja határozottan a három gyermek politikájához kapcsolta a mostani módosításokat, amelyek például azt is meg fogják tiltani, hogy a munkaadók leendő munkavállalóik családi állapotáról vagy gyermekvállalási terveiről kérdezzenek. 

Mindezzel együtt azonban az ország hatóságai többször tartóztattak le feminista aktivistákat és az egyre erősebben jelen lévő metoo mozgalmat is szabályozzák. A szexuális zaklatásra vonatkozó, egyébként is ritka beadványokat általában elutasítják. Nemrég a korábbi páros világelső teniszező, Peng Su-aj vádolta meg Csang Kao-li volt miniszterelnök-helyettest szexuális zaklatással. A sportoló ezután hosszabb időre eltűnt, majd miután előkerült, felmerült a gyanúja, hogy visszatérését a kínai hatalom irányítja.   

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok