Index Vakbarát Hírportál

Széles mosollyal bizonygatja a kínai teniszező, hogy jól van

2021. november 22., hétfő 07:03

Harmincperces videóbeszélgetést folytatott a nyilvánosság elől három hete eltűnt kínai teniszcsillag, Peng Suaj Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, ami alatt széles mosollyal bizonygatta, hogy jól van, nem kell aggódni a testi épsége miatt.

Mint arról beszámoltunk, miután Peng Suaj közösségi oldalán egy hosszas esszében megvádolta Csang Kao-li volt miniszterelnök-helyettest szexuális visszaéléssel, hetekig senki sem hallott róla. Csak az utóbbi napokban került elő, azonban felmerült annak gyanúja, hogy a teniszező nyilvánosság elé történő visszatérését a kínai hatalom irányítja, felbukkanását mintha részletesen megtervezték volna. Csak éppen bénán. 

Ezt látszik bizonyítani a NOB közleménye a videóhívásról is: Peng megköszönte, hogy aggódtak miatta, de mint mondta, jól van, pekingi otthonában tartózkodik, és azt szeretné, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magánéletét. Jelenleg az idejét a családjával szeretné tölteni, de nem fogja feladni a teniszt – tette hozzá. 

Kínában Peng gyakorlatilag megszűnt létezni három hétig, a belföldi internetes keresőmotorokkal nem lehetett utánajárni a botránynak, ami így Kínában nem is botrány. Peng „vádiratát” szinte azonnal törölték a közösségi médiából, fiókjában kikapcsolták a kommentelést,

a Kínában is sugárzó nemzetközi televíziócsatornák adása pedig hirtelen megszakad, ha a teniszező nevét említik. 

Az átlag kínai így valószínűleg nem is hallott a botrányról, valamint arról, hogy a sportoló felszívódott a másfél milliárd lakosú országban. Arról sem tudhat, hogy az utóbbi napokban képeket és videókat közölt róla a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsöve, a Global Times angol nyelven is publikáló lap főszerkesztője, Hu Hszi-csin. Azt leszámítva, hogy a videók több kérdést vetnek fel, mint válaszolnak meg, egyértelmű, hogy a felvételeket azért a Kínában VPN nélkül elérhetetlen Twitteren tette közzé, hogy csillapítsák a nemzetközi kedélyeket.

Tudna bárki is így mosolyogni nyomás alatt?

– tette fel a kérdést egyik posztjában Hu. 

A főszerkesztő a saját lapjában és saját Weibo-fiókjában (a Facebook kínai megfelelője) azonban nem posztolta a videókat, és egy szóval sem említette Penget. 

A videóhívásról azonban csak posztolt Hu a Twitteren, melyben szinte már erőltetett módon próbálja bizonyítani, hogy a Nyugat csak hisztériázik.

Mindaddig, amíg a Peng Suaj által elmondottak nem felelnek meg a nyugati média elvárásainak, nem fogják elhinni szavait. Csak azt a Kínáról szóló elképzelt történeteket hiszik el. Csodálom, hogy még nem mondták azt, hogy a hölgy, aki felbukkant az utóbbi két napon, egy hamis Peng Suaj, egy dublőr

– írta a Global Times főszerkesztője, mosolygós emojit biggyesztve bejegyzése végére. 

De mi lehet az oka annak, hogy ilyen erővel cenzúráznak a kínai hatóságok? Az ügy egyszerűen végtelenül kellemetlen helyzetbe hozza az állampártot, amikor az éppen a társadalom átalakításán, továbbá a párt erkölcsösségének megszilárdításán ügyködik. Elég képmutató dolog lenne, hogy a Hszi Csin-ping alatt szolgáló, és kínai elnök hatalmának megszilárdítását is eredményező korrupcióellenes hadjáratban asszisztáló Csang a magánéletében visszaél a hatalmával. 

Arról nem is szólva, hogy Hszi Csin-ping felrúgva elődjeinek hagyományát, a „nagy vezetők” (Mao Ce-tung, Teng Hsziao-ping) közé emelkedve időkorlát nélkül maradhat a pártállam élén. Éppen harmadik mandátumára készül, miközben Pekingben rendezik a 2022-es téli olimpiát, így egy nemzetközi botrány úgy hiányzik a kormánynak, mint púp a hátra. Már így is a sportesemény bojkottját sürgeti az Egyesült Államok. 

Ez az egész ügy, már ha elismernék, hogy van, lényegében kínai terminológiával „arcvesztés” (丢脸) lenne, magyarán megszégyenülés. Azt pedig a kínai kultúrában nehezen dolgozzák fel. 

Mindenesetre a kínai hatóságok szép lassan visszaillesztik Penget a társadalomba; három hét vélhetően elég volt arra, hogy meggyőzzék őt arról, tartsa meg magának a gondjait. Erre utal az is, hogy az ifeng.com hírlapon beszámoltak Peng részvételéről egy ifjúsági teniszkupán, de eltűnéséről egy szót sem írtak. Három hét után ez volt az első alkalom, hogy a kínai interneten a teniszcsillagot egyáltalán név szerint említették.  

(Bloomberg/BBC)

Rovatok