Index Vakbarát Hírportál

Potápi Árpád János: A baloldal egyetért abban, hogy a nemzetpolitikát támadni kell

2022. január 3., hétfő 10:49

A Kőrösi Csoma Sándor Program, illetve a Petőfi Sándor Program kivételével a legtöbb programot megtartottuk – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Ma7-nek adott interjújában.

Az államtitkár kiemelte, hogy tavaly ilyenkor azt gondolták, hogy már a járvány nehezén sikerült túllendülni, de ez láthatóan nem sikerült. Kiemelte, hogy szerinte csak a koronavírus elleni védőoltás segíthet a járvány legyőzésében.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a járványtól függetlenül hamar elindították a programokat. Az első felhívást a szervezetek számára hirdették meg, amikkel fejlesztéseket, felújításokat és eszközbeszerzéseket támogattak. Ezután írták ki a rendezvényekre a pályázatokat.

Habár a járvány sokszor közbeszólt, de amikor a helyzet engedte, a rendezvények, a programok Magyarországon és a határon túli régiókban is mindenütt elindultak

– emelte ki az államtitkár, aki kiemelte, hogy a templomok és az óvodák felújítása jó ütemben halad. A programnak pedig a Felvidéken is látványos eredményei vannak.

Az államtitkár szerint büszkének kell lenni arra, hogy több szlovák gyereket is magyar óvodába szeretnének beadni a szülők. „Számunkra ez azért is fontos, mert utána komoly esély van arra, hogy a gyerekeknek egy része a magyar iskolát választja” – emelte ki.

Potápi Árpád Jánosnak erős meggyőződése, hogy a nemzetpolitikai programoknak, az óvoda- és iskolafejlesztéseknek mindenhol megtartó erejük van. Szerinte a számok is ezt mutatják, ugyanis az elsősök száma lassan, de folyamatosan növekszik a Felvidéken.

Az államtitkár az interjúban beszélt a nemrég alakult Szövetség pártról is. Szerinte az egység kialakítása lassan ment, de most már „nem arra kell figyelni, hogy ki honnan jött, a politikai munkára kell összpontosítani”.

Potápi Árpád János a 2022-es választásokkal kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

A magyarországi baloldal még saját magát sem tudja meghatározni. Abban azonban egyetértenek, hogy a nemzetpolitikát támadni kell

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy ha a baloldal hatalomra kerülne, „teljesen lerombolná a nemzetpolitikai intézményrendszert”. Ugyanakkor úgy fogalmazott:

Győzni fogunk, ezért dolgozunk. Mi a választások előtt, ellentétben a baloldallal, nem azzal szoktunk foglalkozni, ha győzünk, kiből mi lesz.

Biztos vagyok abban, hogy a 2022-es év jó lesz – mondta Potápi Árpád János.

Rovatok