Index Vakbarát Hírportál

Valamit fellőtt Észak-Korea, becsapódott

2022. január 5., szerda 07:27

Észak-Korea kilőtt egy „azonosítatlan lövedéket”, amely a Japán-tengerbe zuhant – jelentette a dél-koreai vezérkar és a japán parti őrség. 

Egyelőre azért beszélnek „azonosítatlan lövedékről”, mert még nem erősítették meg azt, ami a legtöbb ilyen esetben evidens: ballisztikus rakéta volt. Ezért a japánok még „gyaníthatóan ballisztikus rakétát” emlegetnek, amely mintegy 500 kilométert repült a tengerbe csapódása előtt. 

Mindazonáltal ha rakéta volt, akkor ez volt az idén az első ilyen teszt, és kijelenthető, hogy Phenjan annak ellenére, hogy az ország éhezik, és még Kim Dzsongun is elismerte, hogy nagy a baj a gazdaságban, 2022-ben is tele fogja szórni a tengert ballisztikus rakétákkal.

Szakértők rendre emlékeztetnek, hogy a „remete királyság” sokszor fegyveres villongással próbálja felhívni a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy valamit akar, például arról tárgyalni, hogy az országot bénító nemzetközi szankciókat visszavonják. Sok eszköze pedig nincs erre, csak a csillagászati árú ballisztikus rakétaprogramja és a nukleáris fenyegetés. 

via BBC

Rovatok