Index Vakbarát Hírportál

Dzsihádi Marko vezeti a horvát oltáselleneseket

2022. január 6., csütörtök 21:06

Nem mindennapi figura nem mindennapi becenévvel vált az oltásellenesek vezetőjévé a nagy többségében katolikus Horvátországban: Dzsihádi Marko. 

A Horvát Dzsihád című könyv írója saját bevallása szerint konzervatív muszlim, aki szerint az egyetlen rendszer, amely meg tudja szabadítani Horvátországot a politikai és gazdasági elit elnyomásától, az a saría, az iszlám jog. 

Valódi nevén Marko Francišković állítja, hogy az általa hirdetett jövőképet nem erőszakos úton kell elérni, hiszen a dzsihád belső küzdelmet jelent. Arról, hogy mit is jelent a dzsihád, itt írtunk bővebben

A muszlim aktivista november végén tett szert széles körű ismeretségre hazájában, amikor nagyszabású tüntetések voltak a járványügyi korlátozások ellen Zágrábban. Egyik beszédében arra figyelmeztetett, hogy az oltatlanokat hamarosan állatokként fogják vadászni, ezért fel kell készülni az önvédelemre. 

Az ominózus estén a balkáni háború veteránja többedmagával megpróbált behatolni a horvát közmédia épületébe, hogy felolvassa követeléseit. Nem jött össze, a hatóságok pedig őrizetbe vették terrorizmus gyanújával. 

Dzsihádi Marko a hatóságok előtt hangsúlyozta, hogy csak a média figyelmét akarta felhívni, harcot pedig a média és a propaganda ellen hirdetett, nem ideológiai háborút. Ez egyáltalán nem hatotta meg a hatóságokat, és elrendelték fogva tartásának meghosszabbítását.

Dario Čepo, a Zágrábi Egyetem Jogi Karának szociológia és politikatudomány professzora szerint az utóbbi évtizedekben súlyosan meggyengült a közintézményekbe vetett bizalom Horvátországban, ami gazdag termőtalajt biztosít az összeesküvés-elmélethívők és az oltásellenesek narratívájának. 

Francišković nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, zágrábi szereplése előtt már szülővárosában, Zadarban is szervezett oltásellenes tüntetéseket, amely a vírusszkeptikusok mellett a szélsőjobboldalt is odavonzotta.

a muszlim radikális retorikája a katolikus  balkáni országban a szélsőjobbosoknál is hallgató fülekre talált. 

Čepo szerint a horvát társadalom is szélsőségesen polarizálttá vált, a szélsőséges mozgalmak és politikai szervezetek pedig a magát becsapva érző, a hatalommal szemben bizalmatlan rétegek dühét és kiábrándultságát használják ki, azt a látszatot keltve, hogy az elit rossz, a nép, amelynek szerepét magukénak tulajdonítják, pedig jó.

(euronews)

(Borítókép:  Tüntetés a Covid-19 elleni intézkedések ellen Zágrábban 2021. november 20-án. Fotó: Stipe Majic / Anadolu Agency / Getty Images

Rovatok