Index Vakbarát Hírportál

A kazah ellenzéki szerint a Nyugatnak be kellene avatkoznia a kazahsztáni konfliktusba

2022. január 7., péntek 16:20

A Nyugatnak be kellene avatkoznia Kazahsztánban, különben Oroszország fogja megvetni ott a lábát – mondta Muhtar Abljazov franciaországi emigrációban élő volt kazah bankár és egykori kormánytag, ellenzéki személyiség pénteken. Úgy vélte, ha a Nyugat nem lép, Kazahsztánban megismétlődhetnek a belorusz események, és Vlagyimir Putyin orosz elnök módszeresen haladhat előre tervével, amely az ellenzéki vezető szerint egy, a régi Szovjetunióhoz hasonló struktúra felélesztése.

Kazahsztán most már a geopolitikai játszma része

– jegyezte meg. Muhtar Abljazov, aki magát az ellenzék vezetőjének tekinti, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy a kazahsztáni tüntetők mindennap konzultálnak vele. Azt is kijelentette, hogy kész visszatérni hazájába, hogy egy esetleges átmeneti kormány élére álljon.

A Nyugatnak el kellene szakítania Kazahsztánt Oroszországtól (...) Segítenie kellene, hogy Putyin ne szállhassa meg az országot, segítenie kellene a civil társadalmat vezetői megválasztásában, hogy az ország maga dönthessen jövőjéről, és a demokrácia útjára léphessen

– hangoztatta. A kazahsztáni véres eseményeket forradalomnak nevezte, s az AFP francia hírügynökséggel közölte, szerinte „ütött a rezsim végórája”. Mint fogalmazott, a gazdasági problémák miatt évek óta tartó elégedetlenség után a felgyülemlett frusztráció váratlanul kitört. Abljazov megszállásként értékelte az orosz „békefenntartók” érkezését. Szerinte ugyanakkor Vlagyimir Putyin terveivel ellentétesen sülhetnek el a dolgok, így Kazahsztán Ukrajnához hasonlóan Oroszország ellenségévé válhat.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak a tüntetők és a biztonsági erők között. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődő tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök orosz beavatkozást kért a helyzet rendezéséhez. Pénteken arra utasította a rendvédelmi szerveket és a hadsereget, hogy figyelmeztetés nélkül nyissanak tüzet a zavargókra.

Muhtar Abljazov a Kazahsztáni Demokratikus Választás nevű szervezet vezetője, amelyet a kazah kormányzat szélsőségesnek bélyegzett és betiltott. A politikust hazája mellett Oroszországban és Ukrajnában is körözik ötmilliárd dollár elsikkasztásának vádjával. Abljazov a független Kazahsztán első elnökének, Nurszultan Nazarbajevnek ádáz ellenfele. A 81 éves Nazarbajev márciusban mondott le, miután csaknem harminc évig irányította a kőolajban gazdag volt szovjet köztársaságot. Lemondása ellenére továbbra is meghatározó szerepe van a kazah biztonsági tanács és a kormányzó Nur Otan párt elnökeként.

(via MTI)

(Borítókép: Muhtar Abljazov Párizsban 2022. január 6-án. Fotó: Thomas Coex / AFP)

Rovatok