Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország visszahívja prágai nagykövetét

2022. január 7., péntek 12:52

Lengyelország prágai nagykövetének visszahívását kezdeményezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő – közölte csütörtök este a varsói kormány szóvivője. A nagykövet korábban a lengyel-cseh vita tárgyává vált Turów bányával kapcsolatban a lengyel fél „empátiahiányát” említette a német sajtónak nyilatkozva – írja az MTI.

Mateusz Morawiecki döntéséről beszámolva Piotr Müller lengyel kormányszóvivő megengedhetetlennek nevezte a Turów ügyében tett „szélsőségesen felelőtlen” nagyköveti nyilatkozatot.

Minden lengyel diplomatának a lengyel érdekekről kell gondoskodnia

 – húzta alá Müller a Twitteren. A szóban forgó, Deutsche Welle-nek tett nyilatkozatában a prágai lengyel nagykövet úgy látta, a Turów körüli vita hátterében „az empátia hiánya, a megértés és a párbeszéd folytatására való hajlandóság hiánya áll, mégpedig elsősorban a lengyel oldalon”. A diplomata egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy a vitát kölcsönös megegyezéssel oldják meg. Elmondása szerint „csak néhány részletkérdést” kell még tisztázni, ez pedig akár egy találkozón is lebonyolítható.

A nagykövet, Mirosław Jasiński, december 20-án lépett hivatalba. A két nemzet közötti kapcsolatok neves személyiségéről van szó, Jasiński ugyanis sok éven át vezető személyisége volt az 1981-ben megalakult, az antikommunista ellenzék együttműködését segítő Csehszlovák-Lengyel Szolidaritásnak. A rendszerváltás után, 2001 és 2005 között pedig a prágai lengyel kulturális intézet igazgatója volt.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök által vezetett cseh kormány 2020-ban bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál, majd az ügy az uniós bíróság elé került. Az EU Bírósága tavaly május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A felszólításnak Varsó nem tett eleget, ezért a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot. A tavaly októberi, a Petr Fiala vezette kormány megalakulását eredményező csehországi képviselőházi választások miatt megszakított tárgyalásokat a felek november elején újították fel.

(via MTI)

Rovatok