Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügy sem vár áttörést a genfi amerikai-orosz tárgyalásoktól

2022. január 9., vasárnap 18:53

Nem vár áttörést Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten esedékes amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól, de reméli, hogy sikerül valamilyen közös alapra jutni az ukrajnai válsággal kapcsolatban. Ezt a CNN Az unió állapota című műsorában közölte a politikus.

Nem hiszem, hogy bármilyen áttörés lesz a jövő héten. Felkínáljuk tárgyalásra a kérdéseket. Az oroszok is ezt teszik és meglátjuk, hogy lesz-e alap az előrejutáshoz

 – mondta az amerikai diplomácia vezetője. Antony Blinken szerint minden előrehaladás a két félnek a tárgyaláson tett lépéseitől függ majd, amelytől Washington azt reméli, hogy megelőzhet egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót.

Minden, a kérdések megoldásához az Egyesült Államok, a NATO és Európa által meghozandó szükséges lépésnek kölcsönösnek kell lennie, és a Nyugat nem fog beleegyezni egyoldalú engedményekbe. Blinken egyben a konfrontáció veszélyére figyelmeztette Moszkvát.

Megvan a párbeszéd és a diplomácia útja, hogy megoldjunk bizonyos nézeteltéréséket és elkerüljük a konfrontációt. (...) A másik út a konfrontációé és az Oroszország számára kiterjedt következményeké, ha ismét megtámadja Ukrajnát. Látni fogjuk, Putyin elnök melyik utat választja

– mondta Blinken. Oroszország mindenesetre vasárnap már közölte is, hogy az ukrán válságról tartandó jövő heti tárgyalásokon semmilyen engedményt nem hajlandó tenni a „fenyegetések közepette”.

Antony Blinken hangsúlyozta, hogy nehéz, ha nem lehetetlen lesz az előrehaladás a moszkvai fegyveres erők nagyszabású felvonultatása közepette az ukrajnai határ mentén.

Nagyon nehéz most eredményre számítani a jelenlegi eszkaláció közepette, amikor Oroszország a határán csoportosított százezer katonával fegyvert szegez Ukrajna halántékának

 – mondta az ABC televízió Ez a hét című műsorában.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői Genfben ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák az ukrajnai válságot. Oroszország egyebek mellett azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel tagjai közé Ukrajnát, és vonja ki az amerikai katonákat az észak-atlanti szövetség keleti határán fekvő országokból. A két követelés egyike sem szerepel a tárgyalások napirendjén – jelentette ki vasárnap Blinken. A politikus az ABC-nek nyilatkozva a kazahsztáni tüntetések kapcsán azt mondta, Washington magyarázatot vár a kazah vezetőktől azzal kapcsolatban, miért volt szükségük az Oroszország vezette biztonsági erők behívására a hazai zavargások beszüntetésére, és bírálta a kormány által kiadott tűzparancsot.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter vasárnap a CNEWS hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az Európai Uniót nem szabad kizárni az Ukrajnáról szóló tárgyalásokról. A miniszter szerint nem szabad belesétálni Oroszország csapdájába. A francia politikus pénteken arra panaszkodott, hogy Moszkva megpróbálja megkerülni az Európai Uniót, s ezért tart közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

(via MTI)

Rovatok