Index Vakbarát Hírportál

Orosz segítséggel juthatnak haza az Almatiban ragadt magyarok

2022. január 9., vasárnap 20:57

Megállapodás született Oroszország és Magyarország között – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be közösségi oldalán. Mint írja, az orosz külügyminisztérium segít az Almatiban ragadt magyarok evakuálásában, megegyeztek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Főkonzulátusaink már le is egyeztették a technikai részleteket, így remélem, holnap jó hírekről számolhatunk majd be

– írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Mint megírtuk, január 2-án tüntetések kezdődtek Kazahsztánban, az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban – és az ország más városaiban –, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, aminek halálos áldozatai is voltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. A segítség gyorsan meg is érkezett az orosz féltől. Vlagyimir Putyin orosz elnök már csütörtök délelőtt csapatokat és páncélozott járműveket küldött Kazahsztánba.

Pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök is beszédet tartott, miután a rendfenntartó erők figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a zavargó tömegre. Az elnök beismerte, ő adta ki a tűzparancsot. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy nem fognak terroristákkal tárgyalni.

Az eddigi információk szerint Kazahsztánban 164 ember – köztük két gyermek – halt meg. A hatóságok emellett több mint ötezer embert őrizetbe vettek. Az adatokat a kazah belügyminisztérium, valamint az egészségügyi minisztérium közölte.

(Borítókép: Szergej Lavrov és Szijjártó Péter 2021. augusztus 24-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok