Index Vakbarát Hírportál

Letette az esküt az új holland kormány

2022. január 10., hétfő 14:54

Rekordhosszúságú, március óta tartó kormányalakítási tárgyalások után Vilmos Sándor holland király előtt felesküdött a Mark Rutte vezette negyedik kormány Hollandiában – közölte az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

Mark Rutte negyedik kabinetjében négy, a korábbi kormány munkájában nem tevékenykedő tag, Wopke Hoekstra külügyminiszter, Carola Schouten, a szegénység fölszámolásáért és a nyugdíjakért felelős miniszer, Hugo de Jonge lakhatásért felelős miniszter és Kajsa Ollongren védelmi miniszter foglal helyet, írta meg az MTI. 

Sigrid Kaag pénzügyminiszter, korábbi külügyminiszter video-összeköttetés útján tette le az esküt, ugyanis a hétvégén pozitív lett a koronavírustesztje.

A hírportál megjegyezte: a holland parlament történetében először Rutte negyedik, húsztagú kabinetjében ugyanannyi nő és férfi kormánytag kapott helyett. A holland kormány átlagéletkora ötven év – közölték.

A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte meg már negyedik alkalommal. A 2010 óta kormányzó Mark Rutte annak ellenére szerezte meg a legtöbb szavazatot, hogy kabinetje tavaly év elején lemondásra kényszerült a gyermektámogatási segély körül kialakult, nagy port kavaró botrány miatt.

A választásokat követően kezdődött rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után december közepén született koalíciós megállapodás a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió között. Rutte harmadik kormánykoalícióját szintén ez a négy párt alkotta.

Nem ez az első alkalom, hogy Mark Rutte csak hosszú idő után tud kormányt alakítani. A 2017 márciusi választások után 208 nap telt el, mire létrejött a koalíció, és 225 nap, mire be is iktatták a kormányt.

(Borítókép:Vilmos Sándor holland király [az előtérben, j2] és Mark Rutte holland miniszterelnök [az előtérben, b2] az új kormány tagjaival, akik letették a hivatali esküt a hágai királyi Noordeinde-palotában 2022. január 10-én. Fotó:MTI / EPA / ANP pool / Sem Van Der Wal)

Rovatok