Index Vakbarát Hírportál

A NATO kemény üzenetet küldött Putyinnak, felkészültek a fegyveres konfliktusra is

2022. január 10., hétfő 11:37

Elindultak az amerikai–orosz tárgyalások Genfben az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Habár a két ország közötti kommunikáció mindennél fontosabb a jelenlegi kritikus helyzetben, a két fél mégis úgy tartja, hogy azok nem hoznak majd komolyabb áttörést.

Hidegháború-közeli állapotok uralkodnak az ukrán területen, a helyi hatóságok szerint december végén körülbelül 122 ezer orosz katona állomásozott a határnál. Ennek hatására az amerikai diplomácia vezetője kemény gazdasági szankciókkal fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha a feszültség katonailag is eszkalálódik. 

Azonban látszólag vannak lépések a konfliktus kezelése érdekében: az amerikai és az orosz elnök telefonbeszélgetését követően, a mai nap elkezdődtek a két ország közötti tárgyalások Genfben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes találkozói Washington reményei szerint el tudják majd hárítani egy újabb orosz invázió veszélyét Ukrajnában.

A következő megbeszélések ezután Brüsszelben és Bécsben zajlanak majd. 

Oroszország 2021 májusa óta vezényel katonákat az ukrán határ közelébe, ami komoly aggodalmakat vett fel, ugyanis sokan tartanak attól, hogy Moszkva támadásra készül a szomszédja ellen. De még a Kreml is az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította a jelenlegi helyzetet.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára még azt is kijelentette, hogy a védelmi szövetség felkészült egy „új fegyveres konfliktusra Európában”, amennyiben a tárgyalások kudarcot vallanak – írta meg a Financial Times. 

Korábbi hírek szerint egyébként a találkozóktól sem Moszkva, sem pedig az amerikai külügyminisztérium nem vár komolyabb áttörést. 

(Borítókép: Wendy Sherman amerikai [b] és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes [j3] az ukrajnai válságról szóló amerikai–orosz tárgyalások megkezdése előtt Genfben 2022. január 10-én. Fotó: DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP)

Rovatok