Index Vakbarát Hírportál

Újabb négy év börtön vár a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji-ra

2022. január 10., hétfő 08:42

Négy év börtönre ítélte hétfőn a mianmari bíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit. A vádak között szerepel walkie-talkie rádiók jogellenes beszerzése és birtoklása, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások megszegése, illetve államtitkok megsértése is.

Aung Szan Szú Kjit, Mianmar 76 éves volt elnökét újabb négy év börtönbüntetésre ítélték miután egy tucatnyi vád közül, többnél is bűnösnek találták. A Nobel-békedíjas politikust export-import szabályok és államtitkok megsértése, illetve korrupciós ügyek miatt akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat. Bár tavaly decemberben a bíróság már egyszer kiszabott egy négy éves börtönbüntetést, akkor a koronavírus-járvány miatti előírások megszegésében és a közrend megzavarásában találtak vétkesnek. Azt az ítéletet később négyről két évre csökkentették.

Tavaly  februárban  – aznap mikor megtartották volna az  új parlament  első ülését – fegyveres erők vették át a hatalmat Mianmarban. Az ország hadseregének ugyanis nem volt ínyére, hogy az azt megelőző novemberi választásokon mindössze 33 mandátumot kapott a támogatásukat élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja. A 476 fős parlamenti helyek nagy részét a Aung Szan Szú Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) szerezte meg, ami rendkívül kiélezte a feszültséget az országban.  

(MTI) 

Rovatok