Index Vakbarát Hírportál

Itt a határidő, tovább éleződhet a harc Varsó és Brüsszel között

2022. január 11., kedd 09:52

Útelágazáshoz érkezett Varsó kedden: január 11-én jár le az Európai Bizottság által szabott határidő arra, hogy a lengyel kormány kifejtse, milyen lépéseket szándékozik tenni annak érdekében, hogy összhangba hozza igazságügyi rendszerét az Európai Unió Bíróságának határozatával. 

A bírói testület napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a kormány a bíróság rendelkezésével szembemenve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését, ami az uniós törvényszék szerint veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem is összeegyeztethető az uniós joggal. 

Az októberi ítélet óta 70 millió euróra rúgott a bírság összege, amelyet november 3-tól, Varsó hivatalos értesítésétől számolnak. 

Varsó korábban közölte, hogy megszünteti a fegyelmi kamarát, de egyelőre nem részletezte, miképpen szándékozik ezt tenni, így a gyanú szerint nem is lesz belőle semmi. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a minap azt mondta, nem engednek az uniónak a kérdésben, mert az szerinte túllépte a hatáskörét. Ziobro lényegében országának alkotmánybíróságát visszhangozta, amely 2021. október 7-én kimondta, hogy az uniós jog, az Európai Unió Bíróságának a döntései nem élveznek elsőbbséget a lengyel joggal szemben.

Az Európai Bizottság közlése szerint fizetési felszólítást küldenek Varsónak, ha nem történik előrelépés az ügyben, és ha nem fizet a lengyel kormány, a brüsszeli testület felfüggesztheti az uniós források folyósítását. 

Eközben egy másik bírság is nyomja Varsó vállát: napi 500 ezer euróra büntette az Európai Unió Bírósága, amíg a kormány nem zárja be a Csehország és Lengyelország között feszültséget keltő turowi lignitbányát

És mindennek tetejében nagyban zajlik a jogállamisági mechanizmus ügye, amely lehetővé teszi, hogy a jogállamiság sérülése esetén Brüsszel visszatartsa az uniós kifizetéseket. Bár a dolog még bíróságok malmában őrlődik, miután Varsó és „szabadságharcos társa”, Budapest megtámadta a mechanizmust az uniós bíróságon, minden jel arra utal, hogy nem Lengyelország és Magyarország javára fog billenni a mérleg. 

Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság jogállamisági kifogásokra hivatkozva egyelőre nem is támogatja azt a gazdasági helyreállítási tervet, amelyet Magyarország adott le, és reformokat követel. A 2021-es jogállamisági jelentés szerint

Az Orbán-kormány ellen állandó kifogás a demokratikus intézményrendszer leépítése a 2011-ben hatályba lépett Médiatörvénytől az utolsó pillanatban jegelt igazságügyi reformon át a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásig, amelyet 2021. június 15-én fogadott el a fideszes többségű Országgyűlés.

(EUobserver)

(Borítókép:  Zbigniew Ziobro.  Fotó:  Karol Serewis / Gallo Images Poland / Getty Images)

 

Rovatok