Index Vakbarát Hírportál

Bizalmat kapott a cseh parlamentben Petr Fiala kormánya

2022. január 13., csütörtök 21:35

Bizalmat kapott csütörtök este a prágai parlamenti alsóházban a Petr Fiala vezette új cseh koalíciós kormány – írta meg az MTI. 

A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor az ülésteremben jelen lévő 193 képviselő közül a kormányprogramot 106-an támogatták, 87-en pedig ellene szavaztak. Betegség miatt mindkét oldalon több képviselő hiányzott az ülésről. A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelen lévő képviselők egyszerű többségének a szavazatát kellett megkapnia.

Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik. Az önálló Csehország három évtizedes történetében ez a mostani volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott. Eddig az új kormányról leghosszabban, 16 órán keresztül, 2018-ban tárgyalt a képviselőház. Leggyorsabban pedig, másfél óra eltelte után, 2003-ban kapott bizalmat a cseh kormány.

Petr Fiala miniszterelnök szerda reggel a maratoni ülést bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy a koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat, és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön.

Az ANO-mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, amely hazudik, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér – jelentette ki Andrej Babiš, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfél órás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására.

Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak több mint egyórás kritikus felszólalásában előre bejelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.

Petr Fiala polgári demokrata politikus ötpárti kormányát december 17-én nevezte ki Miloš Zeman államfő. A cseh alkotmány szerint az új kabinetnek 30 napon belül kellett benyújtania a parlamentnek programját, és bizalmat kérni maga iránt.

Rovatok