Index Vakbarát Hírportál

Oroszország saját csapatainak megtámadására készül

2022. január 14., péntek 18:02

A CNN információi szerint amerikai hírszerzési források arra utalnak, hogy Oroszország készenlétbe helyezett egy operatív csoportot azzal a céllal, hogy egy ukrán hadműveletnek álcázott bevetést hajtson végre, amellyel ürügyet szolgáltatna az invázióra. 

Egy, a kérdésre rálátással bíró amerikai tisztviselő elmondta, hogy az Egyesült Államok bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a csapat tagjait városi harcra és robbanóanyagok használatára képezték ki azért, hogy szabotázsakciókat hajtsanak végre saját orosz csapatok ellen. 

Az állítások összhangban vannak az ukrán védelmi minisztérium által pénteken kiadott nyilatkozattal, amely szerint az orosz különleges erők orosz csapatok elleni provokációkra készülnek, hogy azokkal megvádolhassák Ukrajnát.  

Hírszerzésünk olyan információknak jutott birtokába, amelyek azt támasztják alá, hogy Oroszország olyan műveleteket készít elő, amelyek ürügyként szolgálhatnak egy invázióhoz. Ezt a forgatókönyvet már láthattuk 2014-ben. Most ismét erre készülnek. A további részleteket nemsokára megosztjuk a sajtó képviselőivel

– mondta el Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója egy sajtótájékoztatón.

Rovatok