Index Vakbarát Hírportál

Terrorista lett Navalnij két munkatársa

2022. január 14., péntek 18:41

Feltették a szélsőséges személyekről és a terroristákról nyilvántartott listára Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus két volt munkatársát, Leonyid Volkovot és Ivan Zsdanovot Oroszországban. A két férfi azzal a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvánnyal (FBK) is kapcsolatban volt, akik lerántották a leplet Putyin állítólagos palotájáról; emellett a Navalnij-párti országos tüntetések szervezésének központi alakjai voltak. 

Az alapítványt nyáron szélsőség szervezetnek minősítették az orosz hatóságok, ősszel pedig már nyomozás indult Navalnij, Volkov és Zsdanov ellen szélsőséges szervezet, tehát az FBK létrehozása és vezetése miatt. 

Emellett Navalnijt azzal vádolták meg: arra bátorította a polgárokat, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett gyűléseken vegyenek részt. Leonyid Volkovot, a regionális Navalnij-törzsek hálózatának volt koordinátorát a szélsőséges közösség vezetése és a nem engedélyezett megmozdulásokra mozgósítás mellett azzal is megvádolták, hogy online videóban buzdított Navalnij csapatának kriptodevizával történő támogatására. Ivan Zsdanovot, az FBK volt igazgatóját hasonló vádakkal illették, mint Volkovot.

Rovatok