Index Vakbarát Hírportál

Megteltek a fogdák Moszkvában

2021. január 30., szombat 14:45 | aznap frissítve

Csurig vannak a fogdák Moszkvában az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelő, tíz napja tartó tüntetések óta. Egész Oroszországban több mint 4 ezer embert vettek eddig őrizetbe.

Filip Kuznyecov tüntető 18 társával egy egész éjszakát töltött egy rácsos rabszállítóban. Annyira kevés volt a hely, hogy felváltva tudtak csak valamennyit pihenni az öreg teherautóban, mondta a BBC-nek.

Tiltakozásban való részvétele miatt még hétfőn ítélték előzetes letartóztatásra Filip Kuznyecovot. De a rendőrségnek további két nap kellett, hogy helyet találjon neki és társainak valamelyik moszkvai cellában. Csoportja összesen 17 órán át várt a moszkvai fogvatartási központ előtt, önkéntesek vittek nekik pár szendvicset a rácsos kocsihoz. 

Filip kisvállalkozó, és se nem rajongója, se nem követője Navalnijnak. De felháborította, hogyan bánnak polgártársaival. Ezért ment ki tüntetni. „Bárki lehet a következő” – mondja. 

Négyezernél is több új fogoly tíz nap alatt

Moszkvában január 20-án vette kezdetét a moszkvai Puskin térre szervezett megmozdulás, ahol a rendőrség azonnal megkezdte az oszlatást és az őrizetbe vételeket. Eddig rekordszámú, több mint 4 ezer embert vettek őrizetbe országszerte. 

A megmozdulások mozgatórugója azonban nem kizárólag Navalnij szabadon bocsátása, hanem az ellenzéki politikus Korrupcióellenes Alapítványának kedden publikált oknyomozása, melyben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Fekete-tenger partján álló fényűző palotájáról rántották le a leplet.

Debütáló tüntetők, magyarázkodó média

Egy közvélemény-kutatás szerint a moszkvai tömeg 42 százaléka most  tiltakozott először. A megmozdulások példátlanul gyorsan terjedtek, és olyan városokra is kiterjedtek, amelyek általában politikailag „passzívak”.

Ha tiltakozása miatt ki is rúgnak valakit a munkahelyéről Moszkvában, sok más lehetősége adódik pénzt keresni. Oroszország más városaiban rosszabb a helyzet, mutat rá Ekaterina Shulman politológus. Más régiókban az emberek nagyobb kockázatot vállalnak, és úgy tűnik, sokkal dühösebbek is. 

A legkeletibb orosz városban, Vlagyivosztokban már több mint egy évtizede nem voltak a mostanihoz hasonló méretű demonstrációk.

A hivatalos orosz média hosszasan cáfolja mind Navalnijjal, mind a Putyinhoz kötött luxuspalotával kapcsolatos híreket. Íme néhány kulcsállítás: 

Rovatok