Index Vakbarát Hírportál

A 85 éves indiai 12 vakcina után azt állítja, hogy javult a közérzete

2022. január 15., szombat 17:13

Az oltásellenesek merő ellentéte a 85 éves, nyugalmazott indiai postás, Brahmdeo Mandal. A vakcina gyógyító ereje annyira elkápráztatta, hogy saját bevallása szerint kereken egy tucat dózis, koronavírus elleni oltást kapott – eddig.

Az észak-indiai Bihar államban élő férfi az első injekciót tavaly február 13-án kapta egy helyi klinikán. Minden egyes oltás helyszínét és időpontját gondosan feljegyzi. A kilencediket naplóbejegyzése szerint hét hónappal később, szeptember 24-én 12:32-kor kapta a Madhepurában lévő Kalashan kórházban – ismerte el a New York Times tudósítójának.

„Úgy éreztem, hogy ez segít az általános egészségi állapotomon” – mondta a telefoninterjúban.

Enyhült a hátfájásom, javult az általános közérzetem, és visszatért az étvágyam.

Mandal azt állítja: mindig új oltási helyszíneket keresett, nehogy felismerjék.

A túladagolásnak azonban híre ment, ami után Dr. Amarendra Narayan Shahi, a helyi főorvos személyesen beszélt a vakcinákhoz szinte szenvedélybetegként kötődő idős férfival. A volt postás meggyőződéssel vallotta, hogy szerinte az oltások kimondottan gyógyították azokat a betegségeket, amelyek az ő hajlott korában már természetesek.

„Összeállítottam egy háromtagú nyomozócsoportot, hogy kiderítsék az igazságot” – mondta az orvos.

A tizenkét injekcióból kilencet Mandal szabályos regisztráció nyomán kapott, amihez személyi igazolványát és saját mobilszámát adta meg. Ezt követően alternatív azonosításra váltott: szavazókártyáját, továbbá felesége és barátai mobilszámait tüntette fel.

Végül mégis lebukott, bár nem teljesen világos, hogyan. Vesztére vélhetően kérkedett, egy rosszakarója pedig leadta a fülest a helyi lapoknak.

Onnan értesültek a körzeti hatóságok is, amelyek szintén vizsgálatot indítottak.

An 85-year-old retired postman in India says he has gotten 12 Covid vaccine shots, and still wants more. He believes the doses healed many of his ailments. “My backache has improved, my general weakness improved, and my appetite improved,” he said. https://t.co/lvG57XFGkZ

— The New York Times (@nytimes) January 7, 2022

Tudatos és véletlen túladagolások

A szándékos vagy véletlen túladagolásra másutt is volt példa.

A minap derült ki, hogy valószínűleg tizenkét oltakozót egy helyett hat dózissal oltottak be a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, ahol mulasztásból nem hígították fel az oltóanyagot.

Tavaly májusban véletlenül szintén hat dózissal oltottak be egy férfit Szombathelyen. Szakács László szerint az oltás előtt a háziorvosa közölte, hogy Pfizerrel még nem oltott be senkit, emiatt szívhatott fel túl sokat az oltóanyagból. A férfit kórházba szállították. Pár órán át hőemelkedése és magas vérnyomása volt, a feje is fájt, de ennél komolyabb tüneteket nem tapasztalt.

„Fáj a fejem, fáradt vagyok, és nagyon megijedtem. De azért élek” – mondta a Pfizerrel szintén tavaly májusban túladagolt, 23 éves olasz lány. Az orvosok nem tudták biztosan, hogy milyen következményei lehetnek a túladagolásnak, de a megfigyelések alatt nem tapasztaltak semmi rendkívülit.

Az indiai postáshoz hasonlóan tudatosan oltatta be magát egy nap alatt tízszer egy meg nem nevezett új-zélandi férfi, de ő mások nevében vállalta a vakcinákat – pénzért. Veszélyes, ostoba és önző döntés volt, hogy egyetlen nap alatt több oltást is beadatott magának – hangoztatták az oltóanyag-szakértők.

Milyen következményekkel jár a kelleténél nagyobb dózis?

Semmi sem igazolja, hogy az immunrendszer 12 oltással történő erősítése bármilyen valós előnnyel járna, vagy bármi másban segítene, mint ami a vakcina tényleges feladata.

Folyamatos vita folyik arról, hogy az immunrendszer ismételt támogatása kifárasztja-e a szervezetet, vagy nem hiúsíthatja-e meg, hogy az immunrendszer reagáljon a vakcina későbbi változataira.

Egy vizsgálat fogja megerősíteni, hogy Mandal valóban megkapta-e azt a sok dózist, amit noteszébe feljegyzett. Ettől függetlenül sok szabálytalanság történt Biharban az indiai oltási kampány során, amely kétségtelenül hatalmas vállalkozás, hisz eddig másfél milliárd dózist adtak be az országban a járvány kezdete óta.

Tavaly szeptemberben Narendra Modi miniszterelnök születésnapja alkalmából 25 millió dózist adtak be. Akkor Bihar állam állt a listája élén, csaknem 3,4 millió adaggal.

A jó egészség a legjobb módja a miniszterelnök ünneplésének – tweetelte akkor az egészségügyi miniszter.

Good health is indeed wealth and a great way to celebrate PM @NarendraModi ji's birthday.

My compliments to you for getting vaccinated and encouraging others to be a part of #VaccineSeva #HappyBirthdayModiji https://t.co/prZDGV24W9

— Dr Mansukh Mandaviya (@mansukhmandviya) September 17, 2021

Későbbi tudósítások szerint azonban a bihari oltási számok valószínűleg pontatlanok voltak: az előző napi adatokat visszatartották, és csak a kormányfő születésnapján turbózták fel velük az országos adatokat.

Hetekkel később az is kiderült, hogy Bihar egyik körzetében ún. szellemoltások folytak: a nyilvántartás szerint a körzetben a vakcinát felvevő, de nyilvánvalóan nem oltott személyek között volt maga Modi miniszterelnök, valamint néhány bollywoodi híresség is.

Mandalnak kapóra jött az egyszerűsített regisztráció. Elismerte, hogy minden alkalommal, amikor új oltásra regisztrált, megkérdezték tőle: korábban kapott-e már vakcinát. „Minden alkalommal hazudtam nekik” – vallotta be töredelmesen, de azt is hozzátette, hogy még több dózist szándékozik felvenni.

(Borítókép: Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy oltási klinikán 2021. május 17-én Aakhtadiban, Radzsisztán államban, Indiában. Fotó: Rebecca Conway / Getty Images))

Rovatok