Index Vakbarát Hírportál

Árulással vádolják, mégis hazatér Petro Porosenko

2022. január 16., vasárnap 22:06

Hazaárulással vádolják és letartóztatással fenyegetik, mégis hazatér Ukrajnába Petro Porosenko.

A volt ukrán elnök vasárnap délután jelentette be, hogy hétfőn visszautazik az országba.

Ha azt kérdezik, hogy le fognak-e tartóztatni, akkor az a válaszom, hogy szerintem biztos nem.  Azért térek haza, hogy Ukrajnáért harcoljak, nem azért, hogy Zelenszkij ellen

– mondta a volt kormányfő Varsóban tartott sajtótájékoztatóján. 

Az elemzők közül néhányan meglepőnek minősítették az időzítést most, amikor – sajtóértesülések és titkosszolgálati információk szerint – küszöbön állhat az ukrán-orosz konfliktus ismételt fellángolása.  Az amerikai hírszerzés pénteken közölte, hogy információik szerint Oroszország egy olyan incidenst készít elő, amely alapot szolgáltathat nekik ahhoz, hogy megtámadják Ukrajnát. 

Porosenko – aki Ukrajna egyik leggazdagabb vállalkozója – 2014-ben, a Majdan-tüntetésük után került hatalomra. 2019-ben távozott az elnök hivatalból, amikor Zelenszkij egy korrupció- és oligarchaellenes kampánnyal győzött a választásokon.

Már évek óta zajlik a vizsgálat vele szemben.  A volt kormányfőt amiatt vádolják hazaárulással, hogy – a gyanú szerint – egy vállalkozásán keresztül szerepe lehetett az Oroszország által támogatott szeparatisták finanszírozásában 2014-ben és 2015-ben, mikor Ukrajna elnöke volt. 

Ukrán ügyészek tavaly decemberben azt kérték egy ukrán bíróságtól, hogy adjanak ki elfogatóparancsot Porosenko ellen. Ez ugyan nem történt meg, de januárban befagyasztották az érdekeltségeit Ukrajnában. 

(via Reuters, DW)

(Borítókép: Petro Porosenko 2014. október 17-én Milánóban. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)

Rovatok