Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadulhat a börtönből Breivik, a norvég tömeggyilkos?

2022. január 17., hétfő 17:52

Kedden bíróság elé áll a hírhedt norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik, és azt fogja kérni, hogy engedjék el börtönbüntetése fennmaradó részét.

Breivik neve 2011 júliusban vált ismertté, amikor elkövette az utóbbi évek egyik legsúlyosabb merényletét Norvégiában. Előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel – megölve ezzel nyolc embert –, majd két órával később rendőregyenruhában áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc fiatalt – zömmel tizenéveseket – lőtt agyon az akkor kormányon lévő Munkáspárt ifjúsági táborában. 

Breiviket emiatt 21 év börtönre ítélték, amelyből tízet már leült, így a norvég törvények értelmében joga van ahhoz, hogy bíróság elé álljon és kérje a büntetés elengedését. Az elítélt bűnöző bírósági meghallgatása három napig fog tartani, de a döntést, hogy elengedik-e, csak néhány hét múlva jelentik majd be.

A szakértők szerint kevés esély van arra, hogy ez megtörténik. Többek között Randi Rosenqvist pszichiáter – aki 2012 óta figyeli a bűnözőt – azt mondta: nem lát okot Breivik elengedésére, és ezt a bíróságon is egyértelművé fogja tenni. 

Valakinek, aki az ítélet enyhítését kéri, megbánást kellett volna mutatnia, és azt, hogy megértette, miért nem lehet egy ilyen cselekményt megismételni

– fogalmazott, hozzátéve: eddig ennek csak az ellenkezőjét látta Breiviktől.

Breivik 2012-es ítéletében egyébként azért „csak” 21 év börtönbüntetést kapott, mivel Norvégiában ez a maximálisan kiszabható mennyiség. Az ítéletbe ugyanakkor beépítettek egy olyan, ritkán használt kitételt is, amely szerint Breiviket bármeddig fogva lehet tartani, ha a szakértők úgy látják, hogy még mindig veszélyt jelent a társadalomra

A norvég tömeggyilkos évekkel ezelőtt egyszer már beperelte a norvég államot, arra hivatkozva, hogy sértik az emberi jogait fogva tartásának körülményei, de ezt a pert elvesztette. 

(via AP)

(Borítókép: Anders Behring Breivik egy bírósági tárgyaláson 2017. január 18-án. Fotó: Lise Aaserund / NTB Scanpix / AFP)

Rovatok