Index Vakbarát Hírportál

Terjed az illiberalizmus az Európai Bizottság berkein belül?

2022. január 18., kedd 08:51

Fontos tisztségre adta be jelentkezését Lengyelország uniós nagykövete, ami befolyással lehet az Unió nyugat-balkáni terjeszkedésére. Legalábbis a Politico brüsszeli lapnak nyilatkozó bizottsági és diplomataforrások ezt pedzegetik annak nyomán, hogy elmondásuk szerint Andrzej Sados, az Európai Bizottsághoz tartozó, az Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága egyik vezető tisztségére pályázik. Ha elnyeri a pozíciót, az azt jelentené, hogy a bizottsági részleg az illiberalizmus bástyájává válna az Unió szívében – fejezték ki aggodalmukat a lapnak nyilatkozó tisztségviselők.

A Politico emlékeztet, hogy a főigazgatóságot vezető magyar bővítési biztos, Várhelyi Olivér már így is bírálatok kereszttüzébe került, uniós diplomaták szerint a korábbi karrierdiplomata „budapesti főnökeinek a napirendjét követi”, a nyugat-balkáni bővítési folyamatokban elbagatellizálja a demokratikus értékek és a jogállamiság kérdését. 

Legutóbb azért került a hírekbe a magyar bővítési biztos, mert több tucat európai parlamenti képviselő sürgette a belső vizsgálatot ellene a boszniai-hercegovinai Szerb Köztársaság vezéralakjával, Milorad Dodikkal ápolt kapcsolatai miatt. Bírálói szerint engedményt tett a szakadár politikusnak, és nem az Unió érdekeit, hanem Orbán Viktor magyar miniszterelnök külgazdasági és külpolitikai elképzeléseit képviseli. 

Erről itt írtunk bővebben.

Lengyel, magyar – két jóbarát 

A brüsszeli lap állítja: Várhelyi és Sados a magánéletben is baráti kapcsolatot ápolnak, ami nem meglepő, hisz mindketten brüsszeli nagykövetek voltak. A magyar diplomata 2015-től, lengyel hivatali kollégája pedig 2018-tól.

Ha megnézi az ember a bővítésért felelős testület honlapját, rögtön kiderül, hogy a megbízott főigazgató is lengyel, tehát nem Sados állampolgárságával van bajuk az aggódó brüsszeli diplomatáknak. 

A „gond” azzal lehet, hogy bár a jelenlegi főigazgató, Maciej Popowski is volt lengyel uniós nagykövet, ezt a tisztséget még azelőtt töltötte be, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) 2015-ben újra hatalomra került, és kezdett onnantól fogva folyamatosan szembehelyezkedni az Unió liberális óhajaival. A PiS vezette Lengyelország – a bírálók szerint – a Fidesz vezette Magyarországhoz hasonlóan leépítette a jogállamiságot, sérültek az alapvető demokratikus értékek, ezért mindkét ország ellen eljárást indított Brüsszel

Sadost pedig széles körben a PiS szövetségesének tekintik, és bár minden nagykövet országának politikáját képviseli, igyekeznek elfogulatlanul viselkedni, ami viszont a lengyel nagykövetről nem feltétlenül elmondható – nyilatkozták a Politico forrásai. 

Minden uniós nagykövet, akárcsak minden ország és nemzetközi intézmény nagykövete, az államát és kormányát képviseli, és ennek keretében bizonyos utasításokat követ

– válaszolta Sados a brüsszeli lap megkeresésére, mintegy éreztetve, hogy ezalól sem ő, sem mások nem képeznek kivételt. 

Fontos leszögezni, hogy Sados pályázása nem mondható teljesen megerősített információnak, hiába írja a Politico, hogy már a héten behívják interjúra. Éppen ezért az Index megkereste az Európai Bizottság költségvetési és adminisztrációs részlegét, amely az emberi erőforrások ügykezelését is intézi. Az alábbi választ kaptuk:

A kiválasztási eljárás jelenleg is tart. A hatályos szabályoknak és iránymutatásoknak megfelelően, valamint a Bizottság döntéshozatali eljárásainak, valamint a személyes adatoknak a védelme érdekében az eljárás státuszáról vagy a jelöltekről nem adható ki információ.

Magyar–lengyel befolyás a Bizottságban

Az aggódók táborát erősíti Ara-Kovács Attila DK-s európai parlamenti képviselő is, aki szerint ez az európai szomszédságpolitika aláásását célzó szövetség.

Bár sokan nehezményezik, hogy kevés a közép-kelet-európai a fontos uniós pozíciókban, a helyzet az, hogy a Főigazgatóságon belül bőven akadnak hozzáértő, alkalmas jelöltek, köztük az említett térség szülöttjei. Éppen ezért lepett meg sokakat a kiválasztási eljárás, mert szokatlan megnyitni a pályázási lehetőséget külsősöknek

– mutatott rá egy magas rangú diplomata a lapnak. 

És, már ha Várhelyi és Sados barátok, felmerül az összeférhetetlenség kérdése. 

Az sem mellékes, hogy a Bizottság szabályai szerint a bővítési biztosnak rá kell bólintania a jelentkezőkre, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Johannes Hahn költségvetési biztos mellett Várhelyi Olivérből áll az utolsó fordulósokat meghallgató interjúbizottság. Kérdés, hogy Sados ott lesz-e. 

(Politico)

(Borítókép: Andrzej Sadoś, Lengyelország uniós nagykövete.  JOHN THYS / AFP)

Rovatok