Index Vakbarát Hírportál

Változtatások az ukrán női hadkötelezettségben

2022. január 20., csütörtök 06:11

Az ukrán védelmi tárca közléséből az derült ki, hogy 2022 átmeneti év lesz a nők hadkötelezettségének bevezetése előtt.

Arról, hogy mi vár Ukrajnában a gyengébb nemre, Hanna Maljar, helyettes védelmi miniszter beszélt. Elmondta, hogy az átmeneti időszakot követően teljes egészében működni kezd a nők hadkötelezettségét előíró jogszabály – mondta a miniszter,

EZ AZT JELENTI, HOGY A HADKIEGÉSZÍTŐKBEN ÁLLOMÁNYBA VETT NŐKET BÁRMIKOR BEHÍVHATJÁK A SEREG HADGYAKORLATAIN VALÓ RÉSZVÉTELRE, ILLETVE KIKÉPZÉSI GYAKORLATOKRA.

Maljar hozzáfűzte, hogy a nők katonáskodása teljes egészében olyan lesz, mint a férfiaké. A hadköteles hölgyeknek is lesz katonakönyvük, ami nélkül sehol nem állhatnak majd munkába. A nyilvántartásba vett hölgyek számára a katonakönyvet a lakhely szerinti hadkiegészítőben adják ki. De nem kell sietni, mert változások lesznek a jogszabályban – fűzte hozzá a védelmi tárca helyettes vezetője.

A minisztérium az átmeneti időszakban azt készíti elő, miként lehet egyszerűbbé tenni a katonai nyilvántartásba vételt, valamint a tervek szerint szűkíti a hadkötelezettség számára elsőbbséget jelentő szakmák körét – írja a KárpátHír az aspi.com ukrán hírportál nyomán.

Rovatok